Donald Trump kritisoi Arizonan aborttipäätöstä ja aiheutti puolueessa hämmennystä

"Biden on nöyrryttänyt meitä kaikkien edessä" – Donald Trump julkaisi oman vastineensa presidentin Kansakunnan tila -puheeseen 4:24
Donald Trumpin kommentti Joe Bidenin Kansakunnan tila -puheeseen maaliskuussa 2024.

Aborttioikeus on nousemassa yhdeksi keskeisimmistä kysymyksistä marraskuun presidentinvaaleissa.

Yhdysvalloissa Arizonan osavaltion korkeimman oikeuden päätös lähes täydestä aborttikiellosta meni liian pitkälle, sanoo maan entinen presidentti ja republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump. Osavaltio palautti tällä viikolla käyttöön vuoden 1864 lain, joka kieltää abortit kaikissa muissa tilanteissa, paitsi jos äidin henki on vaarassa.

Liittovaltion korkein oikeus kumosi vuonna 2022 aiemman päätöksensä, joka oli turvannut aborttioikeuden liittovaltion tasolla. Trump on pyrkinyt ottamaan ratkaisusta kunnian. Trump ehti presidenttikaudellaan nimittää kolme tuomaria laajan aborttioikeuden kumoamisesta päätöksen tehneeseen liittovaltion korkeimpaan oikeuteen.

CNN:n mukaan Trump toisaalta totesi keskiviikkona, ettei hän allekirjoittaisi lakia, joka kieltää abortit liittovaltion tasolla.

Trumpin ristiriitaiset aborttikommentit ovat herättäneet viime aikoina hämmennystä republikaanileirin konservatiivien keskuudessa.

–  He menivät (liian pitkälle Arizonassa) ja asia tullaan oikaisemaan -- Olen varma, että (demokraatti)kuvernööri ja kaikki muutkin palauttavat tilanteen järkeväksi, ja se tullaan hoitamaan uskoakseni hyvin pian, Trump sanoi.

Taustalta kritiikkiä

Trump julkaisi maanantaina videon, jossa hän totesi, että aborttioikeuskysymykset tulisi käydä läpi osavaltioissa. Trump, joka pyrkii presidentiksi jälleen marraskuun vaaleissa, taiteilee liberaalimpien ja konservatiivisten äänestäjien kesken. Iso osa äänestäjistä on sitä mieltä, että laajat aborttioikeutta rajoittavat lait tulisi kumota.

Trumpin entinen varapresidentti Mike Pence sanoi, että Trumpin lieventyneet kommentit ovat "isku vasten kasvoja" niille kannattajille, jotka tukivat Trumpia vuonna 2016 ja vuonna 2020.

–  Olemme erittäin pettyneitä presidentti Trumpin kommentteihin, totesi puolestaan abortteja vastustavan järjestön johtaja Marjorie Dannenfelser.

Trump sanoi viimeksi maaliskuussa, että hän voisi tukea ehdotusta, joka rajaisi abortin tekemisen 15–16 viikkoon. Kielto ei kuitenkaan koskisi raskauksia, jotka ovat saaneet alkunsa insestistä tai raiskauksesta, tai jos äidin henki on vaarassa.

Biden arvosteli aiemmin Floridan päätöstä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvosteli huhtikuun alussa voimakkaasti Floridan osavaltion korkeimman oikeuden päätöstä, joka toteutuessaan ensi kuussa rajoittaa aborttioikeuden vain kuudennelle raskausviikolle saakka.

–  Eilinen äärimmäisyyksiin viety päätös vie kipeästi tarvittavan lääketieteellisen avun yhä kauemmas, miljoonien naisten tavoittamattomiin Floridassa ja etelävaltioissa, Biden arvosteli lausunnossaan.

Bidenin mukaan nykyisen 15 viikon rajan laskeminen kuuteen viikkoon merkitsee sitä, etteivät monet naiset edes tiedä olevansa raskaana.

–  Se on pöyristyttävää, presidentti jatkoi.

Aborttioikeus on nousemassa yhdeksi keskeisimmistä kysymyksistä marraskuun presidentinvaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat