Biden: Korkeimman oikeuden tuomari Ginsburgin seuraaja tulisi valita vasta presidentinvaalien jälkeen

Liberaalituomari Ruth Bader Ginsburg kuoli perjantaina 87-vuotiaana syövän aiheuttamiin komplikaatioihin. Trump voi päästä nimittämään lisää konservatiivituomareita.

Perjantaina kuolleen Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarin Ruth Bader Ginsburgin paikka tulisi täyttää vasta marraskuun presidentinvaalien jälkeen, sanoo demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden. Asiasta kertoo muun muassa New York Times.

Presidentti Donald Trumpin vastustajat pelkäävät tämän nimittävän oikeusistuimeen lisää konservatiivituomareita.
Biden arvioi perjantaina toimittajille, että äänestäjien pitäisi valita presidentti ja presidentin pitäisi valita ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi.

– Tämä oli kanta, jonka republikaanisenaatti otti vuonna 2016, kun vaaleihin oli aikaa vielä lähes 10 kuukautta. Se on kanta, joka Yhdysvaltain senaatin täytyy ottaa tänään, Biden kommentoi Ginsburgin kuoleman jälkeen.

Biden viittasi kommentillaan siihen, miten senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell suhtautui uuden tuomarin valintaan sen jälkeen, kun korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia kuoli vuonna 2016.

Biden kommentoi Ginsburgin kuolemaa laskeuduttuaan Delawaren osavaltiossa sijaitsevalle lentokentälle. Hän oli palannut juuri Minnesotaan kohdistuneelta vaalikampanjareissulta.

McConnell: Trumpin ehdokkaasta äänestetään senaatissa

Uutissivusto Hillin ja uutistoimisto AFP:n mukaan McConnell vahvisti perjantai-iltana, että Trumpin ehdokkaasta äänestettäisiin senaatissa. McConnell on presidentti Trumpin merkittävä liittolainen.

Päätös oli omiaan suututtamaan demokraatit. Nämä ovat jo vaatineet McConnellia odottamaan vähintään tammikuulle ennen kuin hän tuo mahdollisen nimityksen senaatin äänestettäväksi.

Liberaalituomari Ginsburg kuoli perjantaina paikallista aikaa haimasyövän aiheuttamiin komplikaatioihin. Hän oli kuollessaan 87-vuotias ja oli toiminut tehtävässään 27 vuoden ajan.

Myös demokraattisenaattori Chuck Schumer vaati Bidenin tavoin, ettei tuomarin seuraajaa tulisi valita ennen presidentinvaaleja. Schumerin viittaus senaatin enemmistöjohtajan aiempiin kommentteihin oli vielä Bideniakin suorempi.

– Amerikkalaisilla pitäisi olla äänivalta seuraavan korkeimman oikeuden tuomarin valinnassa. Tästä syystä tätä tyhjäksi jäänyttä paikkaa ei tulisi täyttää ennen kuin meillä on uusi presidentti, Schumer kirjoitti Twitterissä lainaten McConnellin neljän vuoden takaista lausuntoa sanasta sanaan.

McConnell selitteli puheitaan

Senaatin enemmistöjohtaja McConnell ei suostunut reilu neljä vuotta sitten siihen, että senaatti äänestäisi silloisen presidentin Barack Obaman ehdokkaasta Scalian seuraajaksi. Obaman ehdokas Scalian korvaajaksi oli Merrick Garland.

McConnell otti aiemman päätöksensä esiin omassa lausunnossaan perjantaina. Hän perusteli vuoden 2016 linjaustaan sillä, miten republikaanit olivat vannoneet tasapainottavansa valtaa "rammaksi ankaksi" kuvailemansa presidentin toisen kauden viimeisinä päivinä.

Lisäksi hän mainitsi, ettei yksikään senaatti ole 1880-luvun jälkeen vahvistanut vastakkaisen puolueen presidentin ehdokasta korkeimpaan oikeuteen presidentinvaalivuotena.

Jos McConnell saa senaatin äänestyksen läpi onnistuneesti, on osa demokraateista sitä mieltä, että demokraattien tulisi pyrkiä laajentamaan korkeinta oikeutta – mikäli demokraattien onnistuu saada vaalien yhteydessä senaatti haltuunsa.

Ginsburg toivoi paikkansa täyttyvän vasta vaalien jälkeen

Yhdysvaltalaisen NPR-kanavan mukaan Ginsburg itse oli kertonut lapsenlapselleen Clara Speralle, että hänen hartain toiveensa olisi, ettei häntä korvattaisi ennen kuin uusi presidentti on astunut valtaan.

– Tiedän, että hän yritti sinnitellä, meidän kaikkien vuoksi. Hän sinnitteli niin kovasti, yhdysvaltalaiskoomikko Sarah Silverman sanoi Twitterissä.

Ginsburg oli sairastanut syövän useaan otteeseen. Iäkkään liberaalituomarin terveydentilaa on seurattu Trumpin presidenttikaudella herkeämättä. Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista neljä on ollut liberaaleja.

Tuomarit voivat halutessaan pysyä virassaan kuolemaansa saakka, ja siten nimityksillä on tuntuva yhteiskunnallinen merkitys usein vuosikymmenien päähän.

Yhdysvaltain korkeimmalla oikeudella on päätösvalta useisiin niistä herkimmistä asioista, jotka jakavat kansakuntaa. Korkein oikeus antaa päätöksiä muun muassa aborttioikeuteen, käsiaseisiin, ihmisoikeuksiin ja kuolemantuomioihin liittyen.

Liberaaleilla tuomareilla on ollut tärkeä rooli muun muassa aborttioikeuden säilyttämisessä Yhdysvalloissa konservatiivien rajoitusyrityksistä huolimatta. Lisäksi he ovat muun muassa estäneet presidentin valtaoikeuksien merkittävän lisäämisen.

Mahdollinen konservatiivinimitys sementoisi tuomioistuimeen konservatiivienemmistön.

Seuraajan nimityksen odotetaan olevan ripeä

Marraskuun alussa häämöttävien presidentinvaalien vuoksi Trumpin uskotaan toimivan Ginsburgin seuraajan nimityksessä nopeasti. Republikaanijohtoisen senaatin uskotaan myös hyväksyvän nimityksen ennätysajassa.

Uutiskanava ABC Newsin lähteiden mukaan Trumpin odotetaan ilmoittavan ehdokkaastaan Ginsburgin korvaajaksi jo tulevien päivien aikana. Asiasta kertovat ABC:lle useat presidenttiä lähellä olevat lähteet, joilla on suoraa tietoa tilanteesta.

ABC:n lähteet kuvailevat mahdollisten ehdokkaiden listan olevan erittäin lyhyt. Listalta löytyy uutiskanavan mukaan ainakin yksi nainen.
Kaksi erillistä lähdettä kertoo ABC:lle, että Chicagossa toimivan liittovaltion vetoomustuomioistuimen tuomarin Amy Coney Barrettin uskotaan olevan johtava ehdokas Ginsburgin seuraajaksi.

Video: Oikeustieteen professori selittää videolla, miksi Ginsburgin menehtyminen voi olla suuri voitto Donald Trumpille

Lue myös:

    Uusimmat