Kirjeenvaihtajan kommentti: Korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburgin hartain toive kuolinvuoteella oli suunnattu suoraan Trumpille, jolla on mahdollisuus muuttaa Yhdysvaltoja vuosikymmenten ajaksi

Perjantai-iltana Yhdysvaltain demokraatit ja liberaalit kiljaisivat kirjaimellisesti kauhusta. Newyorkilaiseen puistoon kerääntyneiden kaupunkilaisten puhelimiin tuli juuri ennen auringonlaskua järisyttävä uutisviesti – Ruth Bader Ginsburg on kuollut. Osa alkoi itkemään, sillä kaikki tietävät mitä uutinen merkitsee.

Naisten oikeuksien puolestapuhuja, Ruth Bader Ginsburg, lempinimeltään R.B.G., on ollut maan liberaaleille se viimeinen toivo. Paljasjalkainen newyorkilainen Ginsburg oli ikoninen feministi, jonka kuvalla myytiin brooklynilaisissa liikkeissä t-paitoja ja kangaskasseja. Haimasyöpää sairastaneen 87-vuotiaan Ginsburgin terveydentilaa seurattiin liberaalien keskuudessa pitkään huolestuneena.

Yhdysvaltain korkein oikeus koostuu yhdeksästä tuomarista, jotka nimittää istuva presidentti senaatin hyväksynnällä. Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla on ollut presidenttikaudellaan mahdollisuus nimetä tuomareiksi jo kaksi konservatiivia republikaanienemmistöisen senaatin avulla.

Korkeimman oikeuden tuomarin virka elinikäinen

Trump on ehtinyt nimetä jo kaksi, sillä republikaani, senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell, kieltäytyi edes harkitsemasta Barack Obaman viimeistä tuomariehdokasta hänen viimeisenä presidenttivuotena. Korkeimman oikeuden tuomarin virka on elinikäinen, joten tuomarinimityksillä on merkitystä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Ginsburgin kuolema tarjoaa Trumpille mahdollisuuden yrittää nimittää kolmas konservatiivi tuomari vielä tänä presidenttikautena. Se keikauttaisi korkeinta oikeutta ja sen päätöksiä konservatiivisempaan suuntaan vuosikymmeneksi eteenpäin.

Maan korkein oikeus linjaa lukuisista tärkeistä asioista, kuten vuoden 2000 presidentinvaalien Floridan epäselvästä ääntenlaskusta demokraattien Al Goren ja republikaanien George W. Bushin välillä. Silloin oikeus linjasi Bushin puolesta ja marraskuun presidentinvaalien ääntenlaskun pelätään jälleen olevan kaoottista. Trump on jo ilmoittanut, ettei usko vaalitulokseen, mikäli hän häviää vaalit. Pahimmillaan korkein oikeus voi joutua astumaan kuvaan näissäkin vaaleissa.

Ginsburg esitti viimeisen, poliittisen toiveensa

Yksi isoimmista kiistan aiheista on naisten ja tyttöjen aborttioikeus. Trumpilla on uskonnollinen kannattajakunta, minkä vuoksi Trump on luvannut tehdä kaikkensa aborttioikeuden kieltämiseksi. Trumpin tuomariehdokkaan odotetaankin olevan abortinvastainen.

Haimasyöpää sairastanut R.B.G. tiesi kuinka iso merkitys hänen poismenollaan on. Yhdysvaltain julkisen palvelun radiokanavan NPR:n mukaan Ginsburgin sanat kuolinvuoteella olivatkin suunnattu suoraan Trumpille ja republikaaneille:

– Minun hartain toiveeni on, ettei korvaajani nimetä ennen kuin uusi presidentti on vannonut virkavalansa.

Ginsburgin viimeistä toivetta ei kuunnella. Senaatin enemmistöjohtaja McConnell julkaisi jo lausunnon, että senaatti aikoo äänestää Trumpin tuomariehdokkaasta. Tästä tulee aikamoinen taistelu vielä ennen vaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat