Mainos

Yhdysvaltain kongressi aloitti työnsä

66-vuotias Nancy Pelosi on valittu odotetusti Yhdysvaltain edustajainhuoneen ensimmäiseksi naispuheenjohtajaksi.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemieheksi on ensimmäistä kertaa noussut nainen. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone valitsi avajaisistunnossaan tehtävään 66-vuotiaan kalifornialaisen demokraattiedustajan Nancy Pelosin.

- Tässä edustajainhuoneessa voimme kuulua eri puolueisiin, mutta palvelemme yhtä maata, Pelosi sanoi voitettuaan muodollisen puheenjohtajavaalin, missä puolueet äänestivät ehdokkaitaan. Hän sai 223 ääntä 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa ja edustajat osoittivat suosiotaan yhden tanssahtaessa paikallaan.

Demokraatit haluavat vetää joukot Irakista

Demokraateilla on nyt ensimmäistä kertaa kahteentoista vuoteen enemmistö kongressin molemmissa kamareissa, edustajainhuoneessa ja senaatissa.

Demokraatit julistivat vaalikampanjassaan tavoitteekseen Yhdysvaltain joukkojen vaiheittaisen vetämisen Irakista, köyhien amerikkalaisten olojen parantamisen muun muassa vähimmäispalkan korotuksella sekä maan sisäisen turvallisuuden parantamisen.

Vaikka sekä demokraattinen puolue että republikaanipresidentti George W. Bush ovat luvanneet tehdä yhteistyötä, ei yhteistyöstä odoteta siloisaa erilaisten näkemysten vuoksi.

Ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen kansanedustuslaitokseen tuli muslimijäsen. Edustajanhuoneeseen valittu Keith Ellison vannoi virkavalansa erillisessä seremoniassa käsi Koraanilla.

Avajaisseremoniat symboloivat vallanvaihtoa Capitolin kukkulalla, jossa republikaanienemmistö saattoi pelata yhteen Bushin hallinnon kanssa ennen marraskuun vaalien tappiota.

- Me emme ole kumileimasinkongressi. Tämä on se suuri muutos. Vahdimme Irakia, summasi edustajainhuoneen demokraattien uusi enemmistöjohtaja James Clyburn tv-kanava CNN:lle.

Tänään lähti käyntiin demokraattien mainostama "sadan tunnin" lainsäädäntökello, jonka käydessä on määrä nuijia lakeina läpi tukku puolueen ajamia uudistuksia. Vähimmäispalkka on tarkoitus nostaa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen, vähävaraisten lääkemenoihin on luvassa huojennusta ja keskituloisten perheiden lasten opiskelulainojen korkoja on tarkoitus leikata.

Demokraattien tavoitteena on myös siivota korruptioskandaalien ryvettämä kongressi kiristämällä politiikanteon eettisiä säännöksiä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.