Kiinan ulkoministeri ei pidä Trumpin uusien tullien määräämistä rakentavana tapana ratkaista erimielisyyksiä

Voiko Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota aloittaa uuden taantuman? 2:36
Voiko yhdysvalloissa alkaa taantuma?

Kiina on arvostellut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aikeita määrätä uusia tulleja kiinalaistuotteille.

Kiinan ulkoministeri sanoo, että tullien määrääminen ei ole rakentava tapa ratkaista taloudellisia ja kaupankäyntiin liittyviä erimielisyyksiä. Ulkoministeri Wang Yi kommentoi asiaa Bangkokissa järjestettävän ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Presidentti Trump ilmoitti eilen uusista kiinalaistuotteille suunnatuista 10 prosentin tuontitulleista, jotka ovat tulossa voimaan syyskuun alussa. Trumpin ilmoitus tuli vain päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Kiina olivat jälleen neuvotelleet kasvotusten kauppasopimuksesta.

Neuvottelut olivat olleet katkolla toukokuusta saakka, sillä Yhdysvallat katsoi, ettei Kiina ollut pitänyt kiinni sitoumuksistaan.

Trump selitti uusia tulleja Twitterissä sanomalla, että Kiina ei ole edelleenkään pitänyt kiinni sitoumuksistaan.

– Kiina lupautui ostamaan suuria määriä maataloustuotteita Yhdysvalloista, mutta ei tehnyt niin. Lisäksi ystäväni, (Kiinan) presidentti Xi sanoi, että hän lopettaisi fentanyylin myymisen Yhdysvaltoihin. Näin ei koskaan tapahtunut ja monet amerikkalaiset kuolevat yhä, Trump moitti moniosaisessa tviittisaagassaan.

Miten Kiina vastaa, vai vastaako?

Yhdysvallat on jo aiemmin langettanut 25 prosentin tullit 250 miljardin dollarin tavaraerille, jotka saapuvat Kiinasta.

Kiina ei ole vielä kertonut, miten se mahdollisesti vastaa Yhdysvaltojen uusimpiin tulleihin. Se on kuitenkin viime kuukausina vihjannut rajoittavansa harvinaisten maametallien vientiä. Ne ovat elintärkeitä Yhdysvaltojen teknologiateollisuudelle. Kiinan kerrotaan myös valmistelevan mustaa listaa "epäluotettavista" yhdysvaltalaisyrityksistä.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasuhteet ovat heilahdelleet viime kuukausina äärilaidasta toiseen. Toukokuussa tapahtuneen karilleajon jälkeen syttyi uusi toivonkipinä, kun Trump tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin kesäkuussa G20-maiden kokouksessa Osakassa. Tapaamisen jälkeen presidentit ilmoittivat, että kauppaneuvotteluita jatketaan. 

Lue myös:

    Uusimmat