Yhdysvalloissa vuosittain yli kolme miljoonaa raskautta alkaa vahingosta – apteekit anovat lupaa myydä ehkäisypillereitä ilman reseptiä

Kentuckyn viimeinen aborttiklinikka 8:30
Kirjeenvaihtajamme seurasi aborttiklinikan tapahtumia Kentuckyssa, jossa jotkut pelkäävät jo sanoa sanaa "abortti" puhelimessa.

Apteekki anoo lupaa myydä ehkäisypillereitä ilman reseptiä. Jopa kolmasosa naisista Yhdysvalloissa on kohdannut ongelmia yrittäessään saada tai uusia ehkäisypillerireseptiä. 

Ensi kertaa Yhdysvalloissa apteekki on pyytänyt lupaa myydä ehkäisypillereitä ilman reseptiä. Anomus on seurausta Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksestä, jonka mukaan yhdysvaltalaiset naiset menettivät liittovaltion takaaman oikeuden aborttiin, kertoo BBC.

Yhdysvalloissa on nyt lukuisia osavaltioita, joissa aborttia ei ole mahdollista saada edes siinä tapauksessa, että raskaus on käynnistynyt raiskauksen tai insestin seurauksena.

Ehkäisypillerit ovat yleisin ehkäisymuoto Yhdysvalloissa ja ne edellyttävät aina reseptiä. Vaikka ehkäisypillerit laillistettiin Amerikassa yli 60 vuotta sitten, noin kolmasosa naisista, jotka ovat yrittäneet saada reseptiä ehkäisypillerireseptiä tai uusia sitä, ovat raportoineet kohdanneensa ongelmia.

Tutkimusten mukaan yli puolet noin 6,1 miljoonasta raskaudesta Yhdysvalloissa on tahattomia.

Maailmanlaajuisesti yli sadassa maassa suun kautta otettavat ehkäisypillerit voi saada myös ilman reseptiä. HRA Pharman strateginen operaatio- ja innovaatiojohtaja Frédérique Welgryn luonnehti HRA Pharman tekemää anomusta mullistavaksi askeleeksi Yhdysvaltojen lisääntymisoikeuksien tasa-arvoistumisessa.

– Turvallisten ja tehokkaiden ehkäisypillerien myyminen ilman reseptiä auttaa yhä useampia naisia saamaan ehkäisyn ilman turhia haasteita, hän sanoo.

Anomuksen kohtalo selviää vasta ensi vuonna. Korkeimman oikeuden päätöksen jäljiltä useat suurimmat ehkäisypillerien jälleenmyyjät ovat raportoineet säännöstelevänsä pillereitä kasvavan kysynnän takia.

Lue myös:

    Uusimmat