Yhdysvallat valmis keskustelemaan, jos Pohjois-Korea lopettaa ohjuskokeet

Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Pohjois-Korean kanssa, jos se lopettaa ydinaseohjelmansa ja ohjuskokeensa, kertoo Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley.

– Olemme halukkaita keskustelemaan, mutta ensin meidän täytyy nähdä ydinaseohjelman ja kaikkien testien loppuneen, Haley sanoi toimittajille YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Haleyn mukaan Yhdysvallat ja Pohjois-Korean pitkäaikainen liittolainen Kiina neuvottelevat parhaillaan pakotteiden lisäämisestä Pohjois-Koreaa vastaan.

– Työstämme niitä, mutta emme ole saaneet niitä vielä valmiiksi. Aiomme katsoa, mihin päädymme niiden (pakotteiden) avulla.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi aiemmin yksimielisesti Pohjois-Korean viikonloppuna tekemän ohjuskokeen. Pohjois-Korea kertoi testanneensa viikonloppuna uudentyyppistä keskipitkän matkan ballistista ohjusta nimeltään Hwasong-12.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan ohjus nousi yli 2 100 kilometrin korkeuteen ja matkasi 787 kilometriä ennen kuin laskeutui Japaninmereen. Analyytikoiden mukaan tämä viittaa siihen, että ohjuksen kantama olisi 4 500 kilometriä tai enemmän.

Yksi alan yhdysvaltalaisista asiantuntijoista arvioi, että kyseessä on pisimmälle yltävä ohjus, jota Pohjois-Korea on testannut.

7:02

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja