Yhdysvallat uhittelee Iranille ja lähettää maihinnousualuksen Lähi-itään – "Välitöntä Iran-uhkaa vaikea nähdä"

6:40
Video: Ulkopoliittisen instituutin Mika aaltola selvittää Iran-kiistan taustoja

Yhdysvallat lähettää maihinnousualuksen ja ohjuspatteriston Lähi-itään varautuakseen Iranista tulevaa uhkaa vastaan, kertoo maan puolustusvoimat.

Yhdysvallat on jo aiemmin lähettänyt Persianlahdelle lentotukialuksen ja useita B-52-pommikoneita. Alkuviikolla ulkoministeri Mike Pompeo teki yllätysvierailun Irakiin ja perusteli sitä Iranin aiheuttamalla "välittömällä uhalla".

Vastaus merkkeihin Iranista

Yhdysvaltain puolustusvoimat toteaa lausunnossaan, että maihinnousualuksen ja patteriston lähettäminen on vastaus merkkeihin, joiden mukaan Iran on kohottanut valmiuttaan hyökätä USA:n Lähi-idässä olevia joukkoja ja maan etuja vastaan.

– Puolustusministeriö seuraa edelleen tarkkaan Iranin toimintaa, heidän armeijaansa ja edustajia, Pentagon totesi lausunnossaan.

Puolustusvoimien lausunnon mukaan Yhdysvallat ei etsi konfliktia Iranin kanssa, mutta maa on valmis puolustamaan joukkojaan ja omaa intressiään.

Yhdysvallat ei kuitenkaan ole suoraan suostunut kertomaan, mistä Iranin aiheuttamasta uhasta on kyse.

Mikä uhka?

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger arvioi aiemmin STT:lle, että kyse on tässä vaiheessa enemmänkin valtapelistä ja sotilaallisesta pullistelusta. Hänen mukaansa on vaikea nähdä, millainen Iranin välitön uhka muita kohtaan olisi.

– Iranin sotilaalliset kyvyt ovat kuitenkin melko rajalliset, eikä sillä ole ydinasesateenvarjoa suojaamassa hallitusta. He ovat muihin verrattuna melko heikossa asemassa, Mühlberger totesi.

Iranin ydinsopimus murenee

Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat kiristyneet presidentti Donald Trumpin kaudella. Reilu vuosi sitten Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta, ja tällä viikolla Iranin mitta näytti tulleen täyteen. Iranin presidentti Hasan Ruhani kertoi keskiviikkona maansa lakkaavan noudattamasta osaa vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen rajoitteista.

Ruhanin mukaan lisätoimia on luvassa, elleivät sopimuksessa yhä mukana olevat eurooppalaiset Britannia, Ranska ja Saksa ryhdy noudattamaan omia sitoumuksiaan Iranin öljy- ja pankkisektorin suhteen kahden kuukauden kuluessa.

Torstaina Euroopan suurvallat kiirehtivät kertomaan yhteislausunnossaan seisovansa yhä Iranin ydinsovun takana. Samalla ne kuitenkin paheksuivat Iranin uhkavaatimuksia.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja