USA:n ulkoministeri Mike Pompeo matkusti Rovaniemeltä Saksan sijaan yllättäen Irakiin – kertoo syyksi välittömän uhan hyökkäyksestä

23:10
Video: USA:n ulkoministeri Mike Pompeo piti puheensa Rovaniemellä Arktisen neuvoston kokouksessa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeon piti alun perin matkustaa Arktisen neuvoston kokouksesta Rovaniemeltä Saksaan, mutta hän perui vierailunsa "tähdellisempien asioiden" vuoksi.

Irakin-vierailun syynä ovat naapurimaa Iranista tulevat kasvavat uhat. Yllätysvierailulle saapuneen Pompeon mukaan mahdollisen hyökkäyksen uhka on välitön. Pompeo ei suostunut tarkemmin kertomaan, minkälaisista hyökkäyksistä olisi kyse.

Pompeo tapasi Irakin pääkaupungissa Bagdadissa muun muassa maan pääministerin ja presidentin.

Vierailu tulee vain pari päivää sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä lentotukialuksen ja joukkoja Lähi-itään tarkoituksenaan antaa suora viesti Iranille. Yhdysvaltain puolustusvoimat on myös kertonut lähettävänsä alueelle useita B-52-pommikoneita.

Ulkoministerin mukaan Irakin presidentti ja pääministeri lupasivat tapaamisessa turvata Yhdysvaltain edut.

– Puhuimme heille siitä, kuinka tärkeää on, että Irak pystyy riittävällä tavalla suojelemaan maassaan olevia yhdysvaltalaisia, Pompeo kertoi toimittajille tapaamisen jälkeen.

– Molemmat vakuuttivat ymmärtävänsä, että se on heidän vastuunsa.

Yhdysvalloilla on Irakissa yli 5 000 sotilasta.

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain puolustusvoimat on varoittanut Persianlahdella mahdollisesti liikkuvista pienistä iranilaisaluksista, joiden kyydissä on epäilty olevan ohjuksia.

Iranin ja Yhdysvaltojen välit kiristyneet Trumpin kaudella

Aiemmin Pompeo on todennut, että Yhdysvallat pitää Irania vastuussa mahdollisista hyökkäyksistä maansa etuja vastaan.

– Mikäli hyökkäykset tapahtuvat jonkin kolmannen osapuolen, kuten esimerkiksi Hizbollahin kautta, pidämme Iranin johtoa suoraan vastuullisena niistäkin, Pompeo kommentoi alkuviikolla.

Pompeon mukaan ulkoministerinä hänen tehtävänään on varmistaa, että Yhdysvaltain maailmalla olevat virkamiehet pysyvät turvassa.

– Aina, kun vastaanotamme tietoja uhasta tai huolta nostattavista asioista, teemme kaiken voitavamme, että suunnitellut iskut eivät toteudu, Pompeo totesi.

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat kiristyneet presidentti Donald Trumpin kaudella. Viime vuonna Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta. Yhdysvallat on asettanut Iranille myös talouspakotteita.

CNN kertoo Iranin valtionmedia IRNA:an nojaten, että Iranin on määrä ilmoittaa keskiviikkona, että se vähentää sitoumuksiaan ydinsopimuksessa.

Pompeon matkasta Irakiin ei ollut tiedotettu etukäteen. Saksassa hänen oli määrä tavata Saksan liittokansleri Angela Merkel. Ulkoministerin oli tarkoitus jatkaa huomenna Britanniaan ja myöhemmin Grönlantiin, mutta ulkoministerin loppuviikon ohjelman mahdollisista muutoksista ei toistaiseksi ole selvyyttä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja