NBC: Biden pelkää Netanjahun yrittävän vetää Yhdysvallat syvemmälle konfliktiin

Yhdysvaltalainen virkamies kertoo CNN:lle presidentti Bidenin sanoneen, että maa ei aio osallistua hyökkäysoperaatioihin Irania vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahu keskustelivat puhelimessa Iranin iskujen myötä.

– Biden kertoi Netanjahulle, että Yhdysvallat ei osallistu hyökkäysoperaatioihin Irania vastaan, USA:n korkea-arvoinen hallinnon virkamies kertoi CNN:lle

Reutersin mukaan Iran lähetti Yhdysvalloille Sveitsin välityksellä varoituksen Israelin mahdollisiin vastatoimiin sekaantumisesta.

– Yhdysvaltojen tukikohdat joutuvat kohteeksi, jos Washington tukee Israelin toimia, Reuters kertoo Iranin viestineen. 

Myös uutistoimisto AFP:n mukaan Iran varoitti Yhdysvaltoja, että sen olisi pitäydyttävä Iranin ja Israelin välisen konfliktin ulkopuolella.

Yhdysvallat huolissaan Israelin toimista

Yhdysvaltojen virkamiesten keskuudessa on noussut huolta siitä, että Israel vastaisi Iranin hyökkäyksiin äkkipikaisesti miettimättä mahdollisia seurauksia. Asiasta kertovat NBC:lle korkea-arvoinen hallinnon virkamies ja korkea-arvoinen puolustusministeriön virkamies.

Myös Bidenin sanotaan olevan huolissaan tilanteesta.

– Biden on ilmaissut yksityisesti huolensa siitä, että Netanjahu yrittää vetää Yhdysvallat syvemmälle laajempaan konfliktiin, kertoo kolme Bidenin kommentteihin perehtynyttä henkilöä.

Huolenaiheet kumpuavat Israelin lähestymistavasta sotaan Hamasia vastaan, sekä hyökkäyksestä Iranin lähetystöön Syyriassa. Yhdysvaltain virkamiehet eivät voi olla varmoja, ettei Israel ei tavoittele laajempaa sotaa tai suoraa sotaa Iranin kanssa. 

– En usko, että heillä oli strategiaa. Israelilaiset eivät aina tee parhaita strategisia päätöksiä, korkea-arvoinen hallinnon virkamies sanoi NBC:n mukaan. 

Yhdysvallat on kuitenkin vakuuttanut tukensa läheiselle liittolaiselleen Israelille jatkuvan raudanlujana.

– Yhdysvallat seisoo israelilaisten tukena ja tukee heidän puolustustaan näitä Iranista tulevia uhkia vastaan, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson sanoi lausunnossa.

Maan puolustusministeri Lloyd Austin on pyytänyt israelilaista virkaveljeään Gallantia ilmoittamaan Yhdysvalloille etukäteen mahdollisesta vastauksesta Iranin hyökkäyksiin. 

Iran hyökkäsi Israeliin – tältä näytti Israelin, Länsirannan ja Jerusalemin yllä viime yönä 4:24
Israelin, Länsirannan ja Jerusalemin yllä nähtiin aamuyön tunteina taivaalta putoavia kappaleita.

"Israelin ylivoimainen sotilaallinen kyky"

Bidenin ja Netanjahun puhelun yksityiskohtia yhdysvaltalaismedia CNN:lle kommentoinut virkamieslähde Israelin pitäisi pitää tätä iltaa voittona, sillä suurilta vahingoilta vältyttiin.

– Yhdysvaltain tämänhetkinen arvio on, että Iranin hyökkäykset olivat suurelta osin epäonnistuneet ja osoittivat Israelin ylivoimaisen sotilaallisen kyvyn, presidentti Biden sanoi virkamiehen mukaan Netanjahulle. 

Yhdysvaltain arvion mukaan lähes kaikki Iranin laukaisemat sadat lennokit ja ohjukset saatiin pudotettua.

– Yksikään risteilyohjus ei osunut mihinkään "arvokkaaseen", virkamies sanoi.

Israelin armeijan tiedottaja vahvisti viestipalvelu X:ssä vahvistaa Israelin torjuneen 99 prosenttia siihen kohdistuneista uhista viime yönä. Tiedottaja sanoo isreaelin ampuneen alas 170 dronea, 120 ballistista ohjusta ja 30 risteilyohjusta.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat