Yhdysvallat tyytymätön Ranskan ja Saksan Irak-linjauksiin

Yhdysvallat on suivaantunut Ranskaan ja Saksaan, jotka katsovat, että Irakin asetarkastajat tarvitsevat lisäaikaa. Ulkoministeri Colin Powellin mukaan uusia asetarkastuksia ei enää tarvita, niihin on tuhlattu jo riittävästi aikaa.

Puolustusministeri Donald Rumsfeld raivostutti osaltaan Ranskan ja Saksan nimittämällä niitä muusta maailmasta eristäytyneeksi "vanhaksi Euroopaksi" ja "ongelmaksi". Saksan ja Ranskan johtajat vastasivat arvosteluun sanomalla Rumsfeldin lausuntojen "vain alleviivaavan amerikkalaisten ylimielisyyttä". Ranskan valtionvarainministeri kertoi olevansa "perusteellisesti kuohuksissaan" väitteistä. Saksan ulkoministeri Joschka Fischer puolestaan kehotti tylysti Rumsfeldia rauhoittumaan.

Powell väläytteli eilen mahdollisuutta, ettei maa tarvitse YK:n siunausta Irakin sotaretkeä varten. Hänen mukaansa se on "avoin kysymys". Muiden Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajien mukaan uusia päätöslauselmia ei enää tarvita. Tällä kannalla oli mm. Venäjällä matkaileva varaulkoministeri Richard Armitage.

Yhdysvallat ei välttämättä saisikaan hakemaansa valtuutusta, sillä se on jäämässä Britannian kanssa vähemmistöön YK:n turvallisuusneuvoston viiden veto-oikeutetun jäsenmaan joukossa. Ranska, Saksa ja Kiina ovat pikaista sotaa vastaan. Washington on antanut myös ymmärtää, että Saksaa ja Ranskaa ei välttämättä tarvita mukaan, sillä monet muut Euroopan maat ovat valmiita lähtemään sotaan.

-Olen varma, että saamme aikaan vahvan liittouman, totesi Powell eilen.

Irakin asetarkastajien on määrä luovuttaa raporttinsa YK:lle maanantaina. Powellin mukaan Yhdysvaltain hallinto odottaa innokkaasti raporttia, ja uudet päätökset tehdään sen luovutuksen jälkeen.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 24.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat