Mainos

Presidentti Niinistö varoittaa MTV:n erikoishaastattelussa: Ohjussopimuksen raukeaminen voi ajaa maailman kontrolloimattomaan kylmään sotaan

3:45
Venäjän todistelut eivät vakuuta presidentti Sauli Niinstöä.

Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistuva tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistuttaa, että keskimatkan ydinohjukset kieltävä INF-sopimus suojasi nimenomaan Eurooppaa ja nyt se on poistumassa.

Siksi Euroopan pitäisi hänen mukaansa pystyä ottamaan selvästi nykyistä vahvempi rooli suurvaltojen puristuksessa.

– Euroopan keskeinen ongelma on se, ettei sillä ole kokoaan vastaavaa valtaa, Niinistö tähdentää.

Hänen mielestään Euroopan maat eivät voi syyttää asemastaan pelkästään suurvaltoja. On katsottava myös peiliin.

– Vain yhtenäinen Eurooppa, joka kykenee yhtenäiseen kansainväliseen esiintymiseen, ansaitsee paikan suurten pöydässä. Silloin Euroopan tilanne olisi huomattavasti parempi. Mutta niin kuin me nyt olemme nähneet, kokous kokoukselta riitoja riittää.

Lumivyöryefektin vaara

Niinistö sanoo olevansa eniten huolissaan INF-sopimuksen raukeamisen seurausvaikutuksista. Se voi käynnistää irtaantumisen myös muista aseriisuntasopimuksista.

– Jos nyt sitten pikkuhiljaa murennetaan nämä muutkin sopimukset pois, niin silloin palataan 60-luvulle, jolloin meillä oli kylmä sota ilman mitään kontrollia, Niinistö varoittaa.

– Sopimusten ja sanoisin jopa diplomatian murenemisen alkua tämä voi tarkoittaa ja se olisi todella huolestuttavaa, hän jatkaa ja tähdentää samaan hengentoon, että Venäjän ja Yhdysvaltain asevarustelu on jo käytännössä alkanut.

Münchenin turvallisuuskokouksessa yritetään suurvaltojen edustajien kahdenvälisissä keskusteluissa vielä pelastaa INF-sopimus. Sen pitäisi raueta vajaan puolen vuoden päästä.

Nato taivuttelee Venäjää

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg yrittää Münchenissä taivutella ulkoministeri Sergei Lavrovia kanssa, että Venäjän luopuisi jollain aikataululla 9M729 ydinohjuksistaan, jotka selkeästi ovat INF-sopimuksen vastaisia.

Myös presidentti Niinistö on sitä mieltä, että Kaliningradiin sijoitetut ohjukset rikkovat INF-sopimusta.

– Venäjähän on pyrkinyt todistamaan toista. Nuo todistelut eivät ole olleet kovin vakuuttavia.

Niinistö ei usko, että nykymuotoinen INF-sopimus on pelastettavissa. Yksi keskeinen ongelma, johon myös Moskova ja Washington viittaavat on se, ettei sopimus koske Kiinan keskimatkan ydinohjuksia.

– Yksi ajatus, jota minäkin aion täällä kannattaa, on se, että sovittaisiin, että Eurooppa pidetään tyhjänä näistä ohjuksista. Ja silloin täytyy ymmärtää Eurooppa laajasti. Se ulottuu maantieteellisesti Uralilta Atlantille, Niinistö linjaa.

Näin presidentti kommentoi tiedustelulakeja MTV Uutisille:

”Olen pitänyt koko virkaurani tarpeellisena, että nuo lait uudistettaisiin. Se, missä solmussa nyt ollaan, on aika monimutkainenkin kysymys enkä lähde sitä tässä arvioimaan. Minusta vain suomalaisten turvallisuuden vuoksi on tärkeätä, että me saamme aikaiseksi nykyaikaiset tiedustelulait ja tiedusteluvaltuudet.”

”Suojeluspoliisin valvontaan liittyen on ilmeisesti sisäpoliittisesti erilaisia näkemyksiä enkä halua ottaa niihin kantaa. Olen kuitenkin toiveikas sen suhteen, että syntyy ratkaisu, jossa otetaan riittävästi huomioon sekä turvallisuustarpeet että yksilöiden oikeudet.”

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja