INF-ohjussopimus kaatui, Nato syyttää Venäjää – Pekka Haavisto: "Surullinen päivä kansainväliselle asevalvonnalle"

Putin varoitti ohjusvarustelusta 1:26
Vladimir Putin varoitti helmikuussa ohjusvarustelusta.

Nato on valmis vastaamaan Venäjän uhkaan mutta ei halua uutta varustelukilpaa. USA ilmoitti odotetusti jättävänsä INF-ohjussopimuksen, jota Venäjä sen mukaan rikkoo.

Sotilasliitto Naton mukaan Venäjä on yksin syypää keskimatkan ohjukset kieltävän INF-sopimuksen kaatumiseen.

Euroopassa ei ole uusia amerikkalaisohjuksia, mutta täällä on uusia venäläisohjuksia, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg perusteli perjantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti aiemmin odotetusti maansa jättäneen kuuden kuukauden irrottatumisprosessin jälkeen sopimuksen, joka solmittiin vuonna 1987.

Stoltenbergin mukaan kaikki Nato-liittolaiset tukevat asiassa Washingtonia.

Länsiliittoutuneiden mukaan Venäjä on jo pitkään rikkonut INF-sopimusta kehittämällä ja ottamalla asevoimien käyttöön uuden risteilyohjuksen.

SSC-8- tai 9M729-lyhenteellä tunnettua ohjusta on Stoltenbergin mukaan helppo liikutella mutta vaikea havaita. Se voidaan varustaa ydinkärjellä, ja ohjus voi iskeä Euroopan kaupunkeihin vain muutaman minuutin varoitusajalla.

– Nato aikoo vastata ohjusten liittolaisille muodostamiin merkittäviin riskeihin harkitusti ja vastuullisesti, Stoltenberg sanoi Brysselissä.

Haavisto: "Tarvitaan suuria poliittisia ponnistuksia"

Naton pääsihteerin mukaan puolustuksen vahvistamiseen tähtäävistä toimista on jo sovittu liittolaisten kesken, mutta niiden toimeenpanossa ei hätiköidä.

Hän ei tarkentanut keinoja, mutta mainitsi muun muassa tiedustelun ja ohjuspuolustuksen.

– Emme halua uutta asevarustelukilpaa. Meillä ei ole aikeita sijoittaa uusia maasta laukaistavia ydinohjuksia Eurooppaan, Stoltenberg vakuutti viitaten INF-sopimusta edeltäneeseen euro-ohjuskriisiin 1980-luvulla.

Myös Venäjän perjantaisissa kommenteissa todettiin INF-sopimuksen nyt kuolleen, mutta sälytettiin syy Yhdysvalloille.

Varaulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan Venäjä ei luota Naton vakuutuksiin, ettei Eurooppaan tuoda uusia ohjuksia.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan INF-sopimuksen kaatuminen on surullinen päivä kansainväliselle asevalvonnalle.

Haavisto kirjoitti Twitterissä, että uuden varustelukilvan estämiseksi tarvitaan suuria poliittisia ponnistuksia.

Lue myös:

    Uusimmat