Mainos

NYT: Venäjä sijoittanut salaa kiellettyjä ohjuksia – Trumpin asevalvontasuunnitelmat vaakalaudalla?

Yhdysvaltalainen New York Times -sanomalehti uutisoi, että Venäjä on salaa sijoittanut maasta laukaistavia keskipitkän kantaman risteilyohjuksia.

Ohjukset rikkovat Yhdysvaltain ja Venäjän välistä INF-asevalvontasopimusta, joka solmittiin vuonna 1987. Sopimusta pidetään jopa kylmän sodan asevarustelun lopettaneena sitoumuksena. INF-sopimus kieltää osapuolia pitämästä hallussaan, valmistamasta, tai testaamasta ohjuksia, joiden kantama on 500-5000 kilometriä.  

New York Times perustaa tietonsa nimettömänä pysyttelevän hallituslähteen tietoihin. SSC-8 -ohjukset ovat tiedusteluraporttien mukaan lähetetty ohjusten testauspaikalta toiseen tukikohtaan.

Käyttövalmiina olevan yksikön uskotaan koostuvan neljästä liikuteltavasta laukaisimesta ja useasta ohjuksesta.

Yhdysvallat havaitsi vuonna 2014 Venäjän testaavan kiellettyjä ohjuksia. Tuolloinen presidentti Barack Obama vetosi jo tuolloin Venäjään, että se pitäisi kiinni vuoden 1987 sopimuksesta.

New York Times kertoo Venäjän jatkaneen kehitystyötä ja ohjusyksikön olevan täysin toimintakuntoinen. 

Trump hankalassa asemassa

Tuoreet tiedustelutiedot asettavat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaikeaan asemaan, sillä hän on pyrkinyt avoimesti lämmittämään Yhdysvaltain ja Venäjän välejä.

Trump on toivonut voivansa solmia Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa uusia sopimuksia aseiden määrän vähentämiseksi.

New York Timesin mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Yhdysvaltain senaatti lämpenisi uusille asevalvontasopimuksille, jos Venäjä ei pidä kiinni aiemmistakaan sopimuksistaan. 

Yhdysvaltojen ulkoministeriö ei vahvistanut lehden tietoja, mutta ilmaisi huolensa siitä, että Venäjä rikkoo asesopimusta.

Venäjän presidentti Putin on puolustanut maansa ohjusohjelmaa ja väittää, että myös Yhdysvallat rikkoo sopimusta vastaan. Putin on sanonut, että Venäjä tarvitsee uudet ohjukset pysyäkseen tasoissa amerikkalaisten kanssa.  

Venäjän ohjusveto nähtiin uutena haasteena Trumpin hallinnolle, jolla on ollut vaikeuksia saada ulko- ja puolustuspoliittisia johtotehtäviään täytettyä.
1:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja