Yhdysvallat kiertää ydinkoekieltosopimusta

-Yhdysvaltain on lopetettava ydinkokeensa, joita se tekee alkuperäiskansan pyhällä maalla, totesi läntisten shoshonien alkuperäiskansan johtajiin kuuluva Corbin Harney, joka vieraili tällä viikolla Suomessa.

Harney ja hänen kanssaan matkustava Mala Spotted Eagle Pope kiertävät Euroopan maita kuukauden ajan kertomassa Yhdysvaltain ydinkokeista, jotka saastuttavat shoshoneille korvaamatonta seutua Nevadan osavaltiossa.

Nevada on Yhdysvaltain perinteinen ydinkoealue, jolla vuosikymmenten kuluessa on tehty yli tuhat ydinkoetta. Ydinkokeet lopetettiin vuonna 1992, mutta aloitettiin uudelleen viime kesänä. Vuoden aikana alueella on tehty kolme ns. alikriittistä ydinkoetta. Kokeita aiotaan tehdä vielä kolme.

Ydinkoekieltosopimuksen tulkintaa

Yhdysvallat on jatkanut ydinkokeiden tekemistä, vaikka maa sitoutui täydelliseen ydinkoekieltosopimukseen vuonna 1996. Tästä huolimatta Yhdysvallat katsoo voivansa tehdä ns. alikriittisiä ydinkokeita, koska ydinkoekieltosopimuksessa ei niitä erikseen kielletä.

Ydinkokeiden on kuitenkin katsottu olevan vastoin ydinkoekieltosopimuksen henkeä. Mm. Euroopan parlamentti on tuominnut kokeet ydinkoekieltosopimuksen vastaisina. Suomen eduskunnan ihmisoikeusryhmä ilmoitti tänään lähettävänsä Yhdysvaltain presidentille Bill Clintonille välittömästi vetoomuksen ydinkokeiden lopettamiseksi.

Lisäksi kahdeksan maan ulkoministerit - joiden joukossa on myös Ruotsi - ovat allekirjoittaneet yhteisen vetoomuksen, jotta Yhdysvallat lopettaisi ydinkokeiden tekemisen. Myös Suomen ulkoministerin toivotaan allekirjoittavan vetoomus.

Yhdysvaltain ydinkokeilla on laajat kansainväliset seuraukset ja ne voivat osaltaan kiihdyttää maailmanlaajuista ydinvarustelua. Viime kuussa omia ydinräjäytyksiä tehnyt Intia ei ole sitoutunut kansainväliseen ydinkoekieltosopimukseen. Intia on perustellut kantaansa sillä, ettei se sitoudu sopimukseen, joka sallii teknisesti edistyneempien maiden kehittelevän ydinaseitaan edelleen, mutta kieltää ydinräjäytykset teknisesti vähemmän edistyneiltä mailta. Yhdysvaltain suorittamat alikriittiset ydinkokeet ovat tästä esimerkki.

Vanha asia uudella nimellä

Shoshonikansan mukaan ydinkokeet jatkuvat, niille vain on annettu uusi nimi. Harney sanoi haluavansa yhdistää mahdollisimman monen kansan voimat, jotta kokeet saataisiin lopetetuksi.
-Yhdysvallat aikoi tehdä seuraavan ydinkokeen alueella tässä kuussa, mutta koetta siirrettiin ensin heinäkuuhun ja sitten elokuuhun. Ehkä kansainvälisellä painostuksella on ollut vaikutusta, totesi Harney, joka on vieraillut useilla ydinsaastuneilla alueilla, mm. Kazakstanissa sekä Tshernobylissä.

-Meidät on pantu huolehtimaan maasta, jolle me kaikki viime kädessä kuulumme. Me emme voi jatkaa sen vaurioittamista, painotti Harney. Hänen mukaansa intiaanit on opetettu harkitsemaan tekojaan aina sen valossa, miten ne vaikuttavat seitsemään tulevaan sukupolveen. Sellaisen tarkastelun valossa ydinkokeita ei koskaan olisi suoritettu: Harey ja Pope kertoivat, että shoshonilapset syntyvät yhä useammin vammaisina ja alkuperäisasukkaiden keskimääräinen elinikä on romahtanut joillakin alueilla jopa 38 vuoteen.

Ydinkokeiden lisäksi shoshoneja huolettaa Yhdysvaltain aikomukset sijoittaa liikuteltava ydinjätevarasto Nevadan Yuccavuoren kupeeseen. Hankkeen tekee vaaralliseksi se, että alueella tapahtuu usein maanjäristyksiä: vuonna 1992 alueella mitattiin jopa 5,2 richterin järistys. Shoshonien mukaan seismisesti näin epävakaalle alueelle sijoitettu ydinjäte olisi toteutumistaan odottava katastrofi.

Perinteet katoavat

Shoshonit eivät Harneyn mukaan enää voi elää perinteisellä tavalla, koska radioaktiivisuus on saastuttanut heidän kotiseutunsa niin, etteivät tutut kasvit enää elä seudulla. Intiaanien perimätieto hiipuu ja lääkinnälliset taidot kuihtuvat, koska perinteiset lääkekasvit katoavat saastuneesta maasta. Popen mukaan shoshonien tukala tilanne ei ole vain paikallinen, vaan vaikuttaa meihin kaikkiin.

-Kaikkialla maailmassa havaittavista mittavista säämuutoksista syytetään tavan takaa El Nino-ilmiötä. Kukaan ei kuitenkaan sano, mistä El Nino itse johtuu, huomautti Pope, joka on intiaani- ja ympäristöaktivisti jo toisessa polvessa.

-Valkoinen mies ei ole muuttunut miksikään. Hän puhuu edelleen usealla kielellä, sanoi Harney selittäen, että valkoiset ovat intiaanien mukaan aina puhuneet yhtäälle yhtä ja toisaalle toista. Intiaaneille annettuja lupauksia ei edelleenkään pidetä ja heitä kohdellaan eläimiä huonommin, väittivät Harney ja Pope.

(STT-Kaarina Hazard)

Lue myös:

    Uusimmat