Yhdysvallat jyrähti Unkarille, kritiikkiä sataa muualtakin – "Helvetin pimein paikka on varattu..."

Yhdysvallat jyrähti Unkarille Nato-jarrutuksesta 2:17
Video: Yhdysvallat jyrähti Unkarille Nato-jarrutuksesta.

Yhdysvaltojen Unkarin-suurlähettiläs kritisoi kovin sanoin Unkarin ulkopolitiikkaa. Maan temput Natossa ja EU:ssa alkavat hermostuttaa myös muita länsimaita.

Suurlähettiläs David Pressman sanoi Financial Timesin haastattelussa Unkarin ulkopolitiikan palvelevan Kremlin intressejä ja hajottavan Naton yhtenäisyyttä.

Pressman listaa lehdelle Unkarin viimeaikaista ulkopolitiikkaa. Hän mainitsee Ukrainan EU-jäsenyyden kyseenalaistamisen, EU:n Ukraina-tuen jarruttamisen, Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Unkarin pääministerin Viktor Orbánin välisentapaamisen, venäläisestä energiasta irtautumisen vastustamisen ja Venäjän vaikutuskanavien säilyttämisen Unkarissa.

Lähettilään mukaan myös Venäjän propagandaa levitetään laajasti Unkarissa ja maan hallitus tukee sitä.

– Nämä politiikkavalinnat ovat ilman muuta avuksi Putinille ja haitallisia Naton ja liittolaisten yhtenäisyydelle, kun vastustamme hänen (Putinin) aggressiotaan, Pressman sanoo.

– Tällainen toiminta eristää Unkaria yhä enemmän sen Nato- ja EU-kumppaneista.

Turkin ratifioitua tällä viikolla Ruotsin Nato-jäsenyyden tuli Unkarista ainoa Nato-maa, joka ei ole Ruotsin jäsenyyttä hyväksynyt. Näin se petti lupauksensa olla olematta viimeinen ratifioija.

– Sanansa pitäminen on ilmeisen tärkeä luottamuksen elementti missä tahansa suhteessa, David Pressman kommentoi puolestaan The Guardianille.

Pressmanin mukaan Unkari ei ole tarjonnut Washingtonille yhtäkään selitystä jarruttelulleen.

Suurlähettilään kommentit ovat harvinaisen suorasanaista kritiikkiä Naton mahtimaalta pienemmälle jäsenmaalle.

"Helvetin pimein paikka on varattu..."

EU:ssa katseet kohdistuvat jälleen ensi viikolla Unkariin, kun jäsenmaiden poliittiset johtajat kokoontuvat Brysseliin päättämään uudesta taloudellisesta tuesta Ukrainalle. Uuden tukivälineen on tarkoitus jakautua neljälle vuodelle ja se on kooltaan 50 miljardia euroa.

Ylimääräinen huippukokous tarvittiin, koska Unkari esti päätöksenteon joulukuun huippukokouksessa.

Unkarin ulkopolitiikka Ukrainan sodan aikana viilensi nopeasti välit maan aiemmin läheiseen poliittiseen liittolaiseen Puolaan, joka kuuluu Ukrainan tärkeimpiin tukijoihin.

Puolan tuore pääministeri Donald Tusk vieraili tällä viikolla Kiovassa. Siellä hän kritisoi kovasanaisesti maita, jotka ovat Venäjän hyökkäyssodan aikana pysytelleet neutraaleina.

Myöhemmin Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó kommentoi Tuskin syyttäneen Unkaria Euroopan pettämisestä.

– Tavatessani presidentti Zelenskyin Kiovassa en maininnut Unkaria nimeltä. Sanoin, että helvetin pimein paikka on varattu niille, jotka yrittävät olla neutraaleja tällaisessa konfliktissa, Tusk sivalsi takaisin.

Äänioikeus pois?

Muut EU-maat ovat käyneet viime viikkoina Unkarin kanssa Ukraina-tuesta neuvotteluja, joita diplomaattilähde kuvailee "intensiivisiksi".

Brysselin seuratuimpiin medioihin lukeutuva Politico-lehti uutisoi tänään, että EU-maissa on valmiutta ryhtyä toimiin Unkarin äänioikeuden viemiseksi, jos se ensi viikolla yhä estää tukipäätöksen. Lehti perustaa tietonsa viiteen virkamies- ja diplomaattilähteeseen.

Keskustelu Unkarin äänioikeuden viemisestä alkoi viritä Brysselissä jo joulukuussa. Viime viikolla EU-parlamentti kehotti jäsenmaita aloittamaan prosessin.

Äänioikeuden vieminen väliaikaisesti on mahdollista, jos muut jäsenmaat toteavat yksimielisesti maan "loukkaavan vakavasti ja jatkuvasti EU:n perusarvoja".

Jos prosessia yritetään käynnistää, esteenä voisi olla Slovakian pääministeri Robert Fico. Vieraillessaan Budapestissä viime viikolla hän vannoi, että tulee pysäyttämään prosessin, jos se käynnistetään Unkaria vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat