Yhdysvallat harkitsee Pekingin kisojen boikotoimista

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja ilmoitti tiistaina, että Yhdysvallat aikoo "keskustella" liittolaistensa kanssa ihmisoikeusaktivistien ja republikaanipuolueen poliitikkojen vaatimuksista boikotoida Pekingin 2022 talviolympialaisia.

Boikottiesityksiä on perusteltu Kiinan ihmisoikeustilanteella ja erityisesti uiguurivähemmistön kohtelulla.

–  Tämä on asia, josta me ilman muuta haluamme keskustella, ulkoministeriön tiedottaja Ned Price vastasi kysymykseen, harkitseeko Yhdysvallat liittolaisineen yhteistä kisaboikottia.

Myöhemmin Price pyrki tosin pehmentämään viestiään Twitterissä toteamalla, ettei Yhdysvalloilla ole tässä vaiheessa "mitään ilmoitettavaa Pekingin olympialaisista".

–  Vuoteen 2022 on vielä aikaa, mutta jatkamme tiivistä neuvonpitoa liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa, jotta voimme määrittää yhteiset huolenaiheemme ja välittää sen jälkeen ehdotuksemme Kiinalle, Price jatkoi tviitissään.

YK:n arvion mukaan jopa yli miljoona uiguuria on suljettu Luoteis-Kiinan Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jan Psaki on kertonut, että presidentti Joe Bidenin hallinto keskustelee tilanteesta Yhdysvaltain olympiakomitean kanssa.

Boikottipuheet ovat myös sisäpolitiikkaa

Yhdysvalloissa Pekingin kisojen mahdollisesta boikotista on kehittymässä myös sisäpoliittinen kysymys.

Republikaanipuoleen poliitikot ovat kytkeneet asian eräiden demokraattien vaatimuksiin siirtää baseballin tähdistöottelu Georgiasta, koska osavaltio on demokraattien mielestä vaikeuttanut tuoreella lainmuutoksella äänestämistä.

Kiina on tuominnut olympialaisiin liittyvät boikottipuheet. Se on kuvaillut uiguurien leirejä ammatillisiksi koulutuskeskuksiksi, joissa harjoitellaan mandariinikiinaa ja työtaitoja.Yhdysvallat ja monet länsimaat boikotoivat Moskovan 1980 olympialaisia. Silloinen itäblokki vastasi lännen boikottiin jäämällä pois Los Angelesin 1984 kesäkisoista.

Lue myös:

    Uusimmat