Yhdysvallat asettaa pakotteita Burmalle

Burman sotilasjohto ei järkähtänyt tänään Yhdysvaltain ilmoitettua talouspakotteista maata vastaan. Yksi sotilasjuntan johtajista sanoi, ettei Burman hallitus aio horjua pakotteiden edessä ja kiisti samalla länsimaiden syytökset ihmisoikeusrikkomuksista. Yhdysvaltain hallituksen edustaja kertoi aiemmin, että presidentti Bill Clinton on hyväksynyt talouspakotteet Burmaa vastaan. Tarkoituksena on painostaa Burmaa parantamaan ihmisoikeuksien noudattamista.

Pakotteisiin kuuluu uusien amerikkalaisinvestointien kieltäminen, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja varhain aamulla. Clinton päätti pakotteista, koska Burman hallitus ei ole parantanut maan ihmisoikeustilannetta kansainvälisen yhteisön kehotuksista huolimatta.

Burmalaiset toisinajattelijat ottivat tiedon vastaan tyytyväisinä. Maanpaossa elävät toisinajattelijoiden ryhmät ovat toistuvasti kehottaneet niin Yhdysvaltoja kuin muitakin maita keskeyttämään investoinnit Burmaan. Burman sotilasjohtoa on syytetty laajasti ihmisoikeuksien rikkomisesta, mm. teloituksista, pakkotyön käyttämisestä sekä opposition tukahduttamisesta.

Burma avasi taloutensa vuonna 1988, minkä jälkeen se on hyväksynyt noin kuuden miljardin dollarin ulkomaiset sijoitukset. Diplomaattien mukaan vain runsas puolet tuosta summasta on itse asiassa toteutunut.

Tarkkailijoiden mukaan pakotepäätös saattaa kuitenkin kostautua. Eräiden diplomaattien ja liikemiesten mukaan se saattaa jopa ajaa juntan vartioimaan yhä tiukemmin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyitä.

Aiemmin juntta on vastannut samalla mitalla länsimaiden asettamiin rajoituksiin. Kun Yhdysvallat ja EU määräsivät viisumikiellon juntan jäsenille, vastasi sotilasjohto samalla tavalla. Talouspakotteisiin vastaamiseen köyhällä maalla ei kuitenkaan riitä kansainvälistä taloudellista tai poliittista vaikutusvaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat