Mainos

Yhdysvallat aloitti uusia operaatioita Irakissa

Yhdysvaltain joukot aloittivat tänään uuden iskun liittoumaa vastustavia sissejä vastaan Pohjois-Irakissa, armeijan edustaja kertoi.

-Hyökkäys alkoi viime yönä ja se jatkuu yhä, Yhdysvaltain armeijan edustaja Brian Thomas sanoi tänään. Yhdysvaltain sotilaat tutkivat viime yönä useita taloja ja sulkivat teitä Bagdadin lähellä sijaitsevissa kaupungeissa.

Joukot sanoivat etsivänsä Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin kannattajia, jotka ovat tehneet useita liittouman vastaisia iskuja viime viikkoina.

-Kohteinamme ovat kaikki, jotka haluavat hyökätä amerikkalaissotilaiden kimppuun. Jotkut heistä ovat Baath-puolueen jäseniä, osa puolestaan vastustaa rauhanaikeitamme. Olemme vanginneet ihmisiä, mutta en ole varma määrästä, Thomas kertoi. Thomasin mukaan iskut keskittyvät Bagdadin lähistölle ja alueisiin pääkaupungin pohjois- ja länsipuolilla.

Paikalliset tuntevat olevansa sorrettuja

Bagdadin länsipuolella Fallujan kaupungissa Yhdysvaltain joukot iskivät sekä maasta että ilmasta Saddamia kannattavien sissien tukikohtiin yön aikana. Suuressa operaatiossa ei kuitenkaan löydetty sissejä, jotka ilmeisesti olivat jo poistuneet paikalta. Yhdysvaltain sotilaat lopettivat iskut Fallujaan jo aamulla. Päivällä heitä voitiin nähdä kaupungin kaduilla jakamassa paikallisille ruokaa. Iskun kohteena olleiden alueiden asukkaat kuitenkin sanoivat, että he ovat kyllästyneet Yhdysvaltain hallintoon.

-Meitä sorrettiin Saddamin aikana. Nyt amerikkalaiset sortavat meitä, sanoi torikauppias Fallujasta. Ihmiset ilmaisivat tyytymättömyytensä liittoumaan myös Bagdadin eteläpuolella Basran kaupungissa. Britannian joukkojen hallinnoiman kaupungin kaduille kokoontui sunnuntaina arviolta 10000 mielenosoittajaa. Mielenosoittajat vaativat Basran hallinnon siirtämistä irakilaisille.

Yhdysvaltain joukot väijytyksessä

Amerikkalaisjoukkojen saattue ajoi väijytykseen lähellä Baladin kaupunkia illalla. Ainakin yksi saattueen autoista tuhoutui kranaattihyökkäyksessä, silminnäkijät kertoivat. Sotilassaattue oli matkalla Bagdadista Baladiin, kun sen kimppuun hyökättiin noin 70 kilometriä pääkaupungista pohjoiseen.

Uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja kertoi, että alueen yllä lensi iskun jälkeen useita amerikkalaishelikoptereita. Paikalla oli myös panssarivaunuja. Uhreista ei ollut tarkkaa tietoa heti iskun jälkeen, mutta sotilaat sanoivat, että useita ihmisiä oli evakuoitu paikalta.

Saddam elossa

Yhdysvaltain joukkojen komentaja kenraali Richard Myers sanoi televisiohaastattelussa tänään, että Saddam Hussein on todennäköisesti hengissä. Hän uskoi, että liittoumaa vastaan tehtyjen iskujen takana on useita eri ryhmittymiä. Niissä on kuollut jo 40 amerikkalaissotilasta.

-Uskon, että yleisen mielipiteen mukaan Saddam on hengissä. Se on asia, jolle täytyy tehdä jotain, Myers sanoi Fox-televisiokanavalle.

Tänään julkistettiin myös edellisenä päivänä päättyneen aseidenkeräyskampanjan tulokset. Yhdysvallat oli pyytänyt irakilaisia luovuttamaan vapaaehtoisesti kaikki hallussaan olevat aseet, mutta niitä luovutettiin lopulta vain muutamia satoja. Irakissa arvioidaan olevan noin viisi miljoonaa asetta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.