Mainos

Yhdyntä 10-vuotiaan kanssa ei ollut raiskaus – Professorit tuohtuivat: "Absurdia keskustelua"

0:36

Rikosoikeuden asiantuntijat katsovat, että Suomen lainsäädäntöä tulisi muuttaa alaikäisten raiskaamisen osalta.

Poliisin tietoon tulee vuosittain noin tuhat lapsen hyväksikäyttötapausta. Katso yltä video aiheesta.

Tänä keväänä valmistunut oikeusministeriön selvitys ehdotti lakiin uutta nimikettä, lapsen törkeää raiskausta. Rikosoikeuden emeritaprofessorin Terttu Utriaisen mukaan pykälän toimivuus edellyttäisi sitä, että myös raiskauspykälää muutettaisiin.

–  Jos tällainen pykälä tulee, se on ainakin kirjoitettava sellaiseen muotoon, että meidän ei tarvitse käydä absurdia keskustelua siitä, voiko kymmenvuotias antaa suostumuksensa vai ei, Utriainen sanoi.

Samoilla linjoilla oli Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

–  Olisikin syytä muuttaa raiskauksen perustunnusmerkistöä niin, että rangaistavaa olisi sukupuoliyhteys sellaisen lapsen kanssa, joka ei nuoren ikänsä vuoksi ole ollut kykenevä ilmaisemaan tai muodostamaan tahtoaan seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Yhdyntä kymmenvuotiaan kanssa ei johtanut raiskaustuomioon

Raiskauksen tunnusmerkistö voi nykyään täyttyä muun muassa, jos teossa käytetään väkivaltaa tai seksuaalisen teon kohde on avuttomassa tilassa. Laki ei näytä tunnistavan sitä, että lapsi voisi olla kehitystasonsa vuoksi avuttomassa tilassa.

Raiskausta koskeva lainsäädäntö nousi julkiseen keskusteluun, kun käräjä- ja hovioikeus katsoivat, ettei kymmenvuotiaan tytön ja parikymppisen miehen yhdynnässä ollut näyttöä siitä, että teko olisi tapahtunut vastoin lapsen tahoa. Teko tapahtui Pirkanmaan maakunnassa syksyllä vuonna 2016.

Tänään korkein oikeus päätti, ettei ota tapausta käsiteltäväkseen, joten parikymppisen miehen vankeustuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä jäi voimaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.