Mainos

Rikosoikeuden professori: "Erikoiselta kuulostaa, jos 10-vuotiaan kanssa on sukupuoliyhteydessä syyllistymättä raiskaukseen"

– Lähtökohtaisesti 10-vuotiaan kanssa sukupuoliyhteydessä oleminen täyttää myös raiskauksen tunnusmerkistön, sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Tolvanen hämmästelee Pirkanmaan käräjäoikeuden tuoretta päätöstä.

– Erikoiselta kuulostaa, jos 10-vuotiaan lapsen kanssa on sukupuoliyhteydessä syyllistymättä raiskaukseen, Tolvanen toteaa.

Oikeus tuomitsi 22-vuotiaan turvapaikanhakijamiehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmen vuoden vankeuteen, mutta hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta. Uhri oli 10-vuotias. Käräjäoikeuden mukaan mies ja uhri olivat sekä oraalisessa että vaginaalisessa sukupuoliyhteydessä.

Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että uhrin ystävälleen kertoma sekä ystävän havainnot uhrista eivät ole tukeneet väitettä siitä, että sukupuoliyhteys olisi tehty pakottamalla ja väkivaltaa käyttäen. Oikeuden mukaan näyttämättä jäi, että sukupuoliyhteys olisi tapahtunut vastoin lapsen tahtoa.

Sekä Tolvanen että myös rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen ovat sitä mieltä, että Pirkanmaan käräjäoikeuden ratkaisu pitäisi viedä ylempiin oikeusasteisiin.

– Olisi hyvä, että tällaisiin saataisiin hovioikeuksien ja myös korkeimman oikeuden ennakkoratkaisu, Utriainen sanoo.

"Lapsi ei voi antaa suostumusta"

Rikoslain mukaan raiskauksesta tulee tuomita se, joka käyttämällä hyväkseen sitä, että toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan.

Tolvasen mukaan laissa lähtökohta on se, ettei lapsi voi antaa suostumusta sukupuoliyhteyteen, ei varsinkaan 10-vuotias uhri. 

– Lapsi ei tässä kykene muodostamaan ja ilmaisemaan tahtoaan, Tolvanen sanoo.

Rikosoikeuden professorit kiinnittävät huomiota juuri laissa mainittuun kohtaan "avuttoman tilan takia".

– Kun ikäero on tuollainen, syytteessä pitäisi vedota uhrin avuttomaan tilaan. En tiedä, onko syyttäjä sitä nyt tässä käsittelyssä tehnyt, Tolvanen toteaa.

– Kysymys on siitä, voidaanko ajatella, että vasta 10-vuotias lapsi voisi antaa suostumusta tällaiseen ja voiko vastustaakaan sitä, Utriainen sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.