Yhdessä porukassa auton omistaminen vaikuttaa perustuvan enemmän haluun kuin tarpeeseen – samaistutko sinäkin?

Kamux hakee jalansijaa Saksasta 2:09
Suomalainen vaihtoautoketju hakee jalansijaa Saksasta.

Läheskään kaikki suomalaiset autonomistajat eivät pidä auton omistamista välttämättömänä.

Vaihtoautoketju Kamuxin teettämä Suomalaiset autokaupoilla -kyselytutkimus paljastaa, että vain hieman yli puolet suomalaisista, joiden taloudessa on auto, pitää auton omistamista täysin välttämättömänä.

Auton omistavista suomalaisista vain alle prosentti on sitä mieltä, ettei tarvitse autoaan mihinkään.

Vastauksista käy ilmi, että kokemus auton välttämättömyydestä kasvaa iän myötä aina 65-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen se hieman pienenee. Alle 34-vuotiaista vain hieman useampi kuin joka neljäs pitää autoa aivan välttämättömänä.

Vanhimmat "downshiftaavat" ajamisessaan

Auton välttämättömyys painottuu vastausten perusteella keski-iän eri vaiheisiin ja kulkee käsi kädessä niin sanottujen ruuhkavuosien kanssa. Ruuhkavuodet ovat hektisenä pidetty elämänvaihe, jossa monesti tasapainoillaan perheen, vapaa-ajan ja työn yhdistämisen kanssa.

– Nuoremmilla vastaajilla elämäntilanne on ehkä joustavampi eikä heillä välttämättä ole lapsia kyydittävänään. Perheen kasvaessa myös asuinpaikka saattaa siirtyä kaupungin ytimen hyvän joukkoliikenteen ulottuvilta kauemmaksi, missä autoa tarvitaan toisella tapaa. Vanhin vastaajaryhmä puolestaan ehkä alkaa jo varautua tulevaan ja ”downshiftaa” ajamisessaan, sanoo Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki.

Iiskonmäen mukaan myös tottumus voi selittää sitä, miksi auto koetaan välttämättömäksi. Voi nimittäin olla vaikea sopeutua ajatukseen autottomasta arjesta, jos on ajanut vuosikymmeniä omalla autolla.

Mielenkiintoinen tutkimustulos on lisäksi se, että alle 34-vuotiaiden keskuudessa auton omistaminen vaikuttaa perustuvan enemmän haluun kuin tarpeeseen. He ovat vastaajaryhmistä se, joka kokee auton omistamisen vähiten välttämättömäksi, mutta samalla haluavat kovimmin omistaa oman auton.

Yli puolet vastaajista haluaisi omistaa auton, vaikka elämäntilanne ei sitä vaatisikaan.

Lähde: Kamux

Lue myös:

    Uusimmat