Yhdellä sosiaalityöntekijällä jopa 80 lasta vastuullaan – "Aikaa on vain sammutella niitä tulipaloja"

Pelastakaa Lapset -järjestö huolissaan lastensuojelun resursseista 2:05

Lastensuojelun sosiaalityöntekijällä saattaa olla asiakkaanaan jopa 80 lasta, kerrotaan Pelastakaa Lapset -järjestöstä. Kaikille lapsille ei jää aikaa, toteaa järjestön johtaja.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että lastensuojelun vastuusosiaalityöntekijällä saattaa olla asiakkaanaan jopa 80 lasta. Se tarkoittaa sitä, että valtaosa näistä 80:stä on vaativassa tilanteessa oleva lapsi. Työntekijän työmäärä on ihan mahdoton, kertoo Riitta Hyytinen, joka työskentelee järjestön kotimaan ohjelman johtajana.

Se tarkoittaa Hyytisen mukaan sitä, että kaikille lapsille ei jää aikaa.

– Aikaa on vain sammutella niitä tulipaloja. Sosiaalityöntekijän tilanne on se, että hänellä on koko ajan valtava huoli siitä, että onko olemassa niitä lapsia, joihin pitäisi kiinnittää huomiota, mutta aika ei riitä. 

– Osissa kunnissa Vilja Eerika -tapaus aiheutti korjaavia toimenpiteitä. Osassa kunnista lastensuojeluasiakkaiden määrät eivät ole vähentyneet. Sekä asiakkaiden määrät ovat saattaneet lisääntyä, mutta myös se, että on hyvin vaikea löytää sijaisia. On paljon avoimia vakansseja, jolloin työntekijät joutuvat hoitamaan muitakin kuin hänelle ohjattuja lapsia. Tämä on iso ongelma.

Työntekijällä 80 lasta – Suhtaudutaanko Suomessa tilanteeseen tarpeeksi vakavasti, Riitta Hyytinen?

– Varmasti vakavasti suhtaudutaan, mutta toimenpiteiden toteutuminen on taloudellinen kysymys. Ymmärretään, että perheväkivalta on vakava asia, mutta toimenpiteiden kohdalla tämä on resurssikysymys.

Ajaako siis raha vielä ohi tämän vakavuuskysymyksen?

– Kyllä väittäisin, että raha ei välillä ohjaudu sinne, minne sitä tarvittaisiin. Lasten hätä on kuitenkin sellainen asia, johon koko yhteiskunnan pitäisi voimavaransa kohdistaa. 

Mitä Porvoon tragediasta pitäisi oppia?

– Porvoon tilanteesta ei voi sanoa, että se olisi yksittäisen lastensuojelun ongelma, mutta kyllä meidän kaikissa tilanteissa pitää pysyä hereillä sen suhteen, että me nähdään se lasten tila siellä vanhempien ongelmien keskellä. Lapset ovat kuitenkin ne kaikkein heikoimmilla olevat henkilöt, toteaa Hyytinen. 

3-vuotiaan puukottajaisä levitteli käsiään oikeudessa 0:44


Lue myös:

    Uusimmat