Yhdeksän varusmiestä oli hukkua Raaseporissa syksyllä – Onnettomuuskeskus löysi harjoituksesta paljon virheitä

Yhdeksän varusmiestä loukkaantui meriharjoituksessa syksyllä – Onnettomuuskeskus löysi toiminnasta paljon virheitä 1:50
Yhdeksän varusmiestä loukkaantui meriharjoituksessa syksyllä – Onnettomuuskeskus löysi toiminnasta paljon virheitä.

Varusmiehet kamppailivat hengestään meriharjoituksessa Raaseporissa viime syksynä. Yksi oli hukuksissa kymmenen minuuttia, mutta hänet saatiin elvytettyä.

Raaseporissa Dragsvikin varuskunnassa tapahtui lokakuussa rannikkojääkärien harjoituksessa onnettomuus, jossa yhdeksän varusmiestä oli vähällä hukkua. 

Vähän nukkuneet varusmiehet joutuivat kahluuharjoituksessa syvään veteen painavassa taisteluvarustuksessa. Alle kymmenasteisessa merivedessä syntyi paniikki.

– He olivat väsyneitä, kylmissään ja kamppailivat – voisi sanoa – hengestään, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kurt Kokko MTV Uutisille. 

Yksi varusmiehistä, 19-vuotias nainen, ehti olla hukuksissa kymmenen minuuttia. Hän oli käytännössä eloton, mutta hänet saatiin kuitenkin elvytettyä. 

Virheitä tehtiin Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan monia. Esimerkiksi pelastusliivit oli hetkeä ennen onnettomuutta käsketty riisumaan, koska rantaa luultiin matalaksi.

– Jo pelkästään sillä, että varusmiehillä olisivat olleet pelastusliivit päällä poistuessaan veneestä, tilanne olisi ollut huomattavasti parempi, toteaa Kokko. 

Syvyydestä tiedettiin ennakkoon, mutta ei ilmoitettu

Aiemmin keväällä tehdyssä harjoituksessa oli huomattu paikan syvyys, mutta tästä ei ollut tehty niin sanottua poikkeamailmoitusta. Harjoitukseen ei myöskään oltu varattu riittävästi henkilöstöä varmistamaan turvallisuutta. 

Onnettomuustutkintakeskus on nyt laatinut Puolustusvoimille suositukset, joissa korostetaan muun muassa kriittistä ajattelua ilman syyllistämistä, matalaa kynnystä poikkeamailmoitusten tekoon ja tarkastusprosessien parantamista. 

– Ensiarvoisen tärkeää, että saatiin laadukas, kattava tutkintaselostus ja sitä kautta kohdennetut suositukset, sanoo Puolustusvoimien johtava työ- ja palvelusturvallisuupäällikkö, everstiluutnantti Ville Rosenlund

Lue myös:

    Uusimmat