Uutta tietoa varusmiesten hukkumisvaaraan johtaneesta tilanteesta – olivat liikkeellä ainakin vuorokauden

Yhdeksän varusmiestä joutui hukkumisvaaraan – näin tapahtunutta kommentoi esikuntapäällikkö 7:07
Katso video: Prikaatin esikuntapäällikkö kertoo, minkälaisia toimenpiteitä prikaatissa on tehty onnettomuuden jälkeen.

Tiistaina Uudenmaan prikaatissa tapahtui tilanne, jossa yhdeksän varusmiestä oli vaarassa hukkua tasokokeen yhteydessä. Esikuntapäällikkö, komentaja Pekka Snellman kertoo, että sääolosuhteet olivat tilanteessa suotuisat, mutta takana oli pitkä harjoitusrupeama.

Uudenmaan prikaatissa tapahtui tiistaina barettimarssissa, eli rannikkojääkärien tasokokeessa onnettomuus, jossa yhdeksän varusmiehiä joutui vaarallisesti veden varaan.

Yhtä varusmiestä jouduttiin elvyttämään, minkä jälkeen hänet toimitettiin jatkohoitoon Meilahden sairaalaan. Hän on edelleen sairaalahoidossa.

Prikaatin esikuntapäällikkö, komentaja Pekka Snellman kertoo, että tasokoe on pitkä ja vaativa harjoitus, jossa harjoitellaan rannikkojääkärien perustaitoja. 

Snellmanin mukaan tilanteessa, jossa onnettomuus sattui, oli tarkoitus harjoitella maihinnousua. Varusmiehet joutuivat kuitenkin liian syvään veteen.

– Todennäköisin vaihtoehto tilanteessa on ollut se, että vene on jäänyt liian kauaksi rannasta, mutta siinä saattaa olla muitakin tekijöitä taustalla. 

Rannikkojääkärien tasokoe on monipäiväinen, ja kyseessä ollut maihinnousurasti oli kokeen viimeinen ennen maaliinpääsyä. Tasokokeet vaihtelevat vuosittain, mutta Snellman uskoo, että onnettomuutta ennen ryhmä oli ollut liikkeellä ainakin yli vuorokauden. 

– Voidaan pitää melko todennäköisenä, että varusmiehet olivat tässä vaiheessa melko väsyneitä tai rasittuneita.

Snellmanin mukaan onnettomuus tapahtui keskellä päivää, melko tuulisessa, mutta hyvässä säässä ja suojaisassa paikassa.

– Sääolosuhteet olivat suotuisat. Ranta alueella on melko loiva, ja ainakin aluksi hiekkapohjainen. Sitä käytetään myös uimarantana.

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut tapahtuneesta turvallisuustutkinnan.

Lue myös:

    Uusimmat