Yhä harvempi suomalainen tupakoi raskauden aikana – näin ikä vaikuttaa

Pysyvästi eroon tupakasta 13:18
Pysyvästi eroon tupakasta? Videolla kerrotaan, miten siinä voi onnistua.

Raskaudenaikainen tupakointi on vähentynyt, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). 

Yhä useampi lopettaa tupakoinnin alkuraskauden eli 12 ensimmäisen raskausviikon aikana tai ensimmäisellä raskauskolmanneksella.

Vuonna 2019 synnyttäjistä 10,7 prosenttia tupakoi alkuraskauden aikana, mikä on viisi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosikymmen sitten.

Vuonna 2019 kaikista raskausaikana tupakoineista 54 prosenttia lopetti tupakoinnin alkuraskauden aikana, kun vuosikymmen aiemmin vastaava osuus oli 33 prosenttia.

Tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi, että tupakoinnin vähentämisen taustalla on lisääntynyt tietoisuus raskaudenaikaisen tupakoinnin haitoista. Neuvoloilla on ollut keskeinen rooli suotuisessa kehityksessä.

Nuoret synnyttäjät tupakoivat useammin alkuraskauden aikana

Iällä näyttää olevan merkitystä tupakonnin haittojen tunnistamisessa. Nuoret synnyttäjät tupakoivat raskauden aikana yleisemmin kuin vanhemmat synnyttäjät. 

Alle 20-vuotiaista synnyttäjistä 31,4 prosenttia tupakoi alkuraskauden aikana. He myös lopettivat hieman keskiarvoa harvemmin tupakoinnin alkuraskauden aikana.

Tieto tupakoinnista perustuu synnyttäjän omaan ilmoitukseen. Prosenttiluvut on laskettu synnyttäjistä, jotka ovat vastanneet tupakointia koskevaan kysymykseen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: THL, STT

Lue myös:

    Uusimmat