Tupakoiko puolisosi? Voi vaikuttaa vakavasti raskauteen

10:00

Tupakointi raskauden aikana on aina haitallista, mutta myös puolison tupakointi voi vaarantaa raskauden. Tuoreen kiinalaistutkimuksen perusteella tupakoivan puolison kanssa asuvat naiset ovat tavallista alttiimpia keskenmenoille.

Videolla entinen tupakoitsija ja keuhkolääkäri keskustelevat tupakasta.

Kiinalaisten havainnot perustuvat lähes 6 miljoonan savuttoman naisen ja heidän puolisoidensa seurantatietoihin, jotka kerättiin vuosina 2010–2016.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot naisille sattuneista keskenmenoista ja puolisoiden tupakoinnista, he havaitsivat keskenmenot 17 prosenttia yleisemmiksi naisilla, joiden miehet tupakoivat raskauden aikana. Tämä havaittiin verrattuna savuttomiin pariskuntiin.

Myös ennen raskautta puolisonsa tupakoinnille altistuneiden keskenmenoriski oli suurentunut, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas. Tupakoinnin lopettaminen ennen raskautta pienensi keskenmenoriskiä.

Savuton ympäristö tärkeä odottaville äideille

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne selvästi viittaavat passiivisen tupakoinnin ja keskenmenojen väliseen yhteyteen. Ne korostavat myös, miten tärkeää on turvata savuton ympäristö odottaville äideille.

Puolison tupakoinnin vaikutuksista raskauden kulkuun ei ole kovin paljon tutkimuksia, mutta äidin tupakointi raskauden aikana on tunnettu ennenaikaisten synnytysten, lasten äkkikuolemien ja muun muassa sikiön kasvuhäiriöiden aiheuttaja.

Raskausaikana tupakoineiden äitien lapset ovat myös muita alttiimpia hengitystieinfektioille ja heillä on tavallista enemmän oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta kouluiässä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja