Ydinvoiman aikakausi päättyy tänään Saksassa – kolme viimeistä laitosta kytketään irti sähköverkosta

Päätös sulkea ydinvoimalat on jakanut myös hallituspuolueita.

Saksa luopuu tänään ydinvoiman käytöstä lopullisesti.

Kolme viimeistä toimivaa laitosta eli Emsland, Isar 2 ja Neckarwestheim kytketään irti sähköverkosta tänään. Suljettavien laitosten purkamiseen joudutaan kuitenkin varaamaan vuosikymmeniä.

Vaikka energiakriisin ollessa pahimmillaan Saksassa käytiin keskustelua ydinvoiman käytön jatkosta, ei Fukushiman vuoden 2011 ydinonnettomuuden jälkimainingeissa tehtyä sulkemispäätöstä enää peruttu.

Saksassa nousi huoli energiakriisistä sen jälkeen, kun kaasutoimitukset Venäjältä katkesivat viime vuonna.

Saksan talousministerin Robert Habeckin mukaan tilanne on kuitenkin saatu hallintaan, eikä pelättyä energiakriisiä syntynyt. Saksan hallituksen tiedotteen mukaan se on lisännyt kaasun tuontia muun muassa Norjasta ja Hollannista.

– Tilanne on hallinnassa kaasuvarastojen korkean täyttöasteen ja Pohjois-Saksan rannikon uusien nestekaasuterminaalien ansiosta, Habeck sanoi.

Neckarwestheimin kaupungin pormestari Jochen Winkler taas totesi uutistoimisto AFP:lle, että talvi sujui lopulta pelättyä paremmin.

– Keskustelu voisi olla nyt erilaista, jos talvi olisi ollut vaikeampi, ja olisimme kärsineet sähkökatkoista ja kaasupulasta. Mutta tämä talvi sujui ilman suurempia ongelmia, johtuen muun muassa nesteytetyn maakaasun tuonnin lisäämisestä, hän sanoi.

Päätös jakaa maan puolueita

Päätös luopua ydinvoimasta ei ole kuitenkaan saanut pelkkää kannatusta Saksassa.

Muun muassa Saksan oppositio on kritisoinut päätöstä. Der Spiegel -lehden viime syksynä tekemän kyselyn mukaan taas hieman yli 40 prosenttia vastaajista tuki uusien ydinvoimaloiden rakentamista.

Myös Saksan sosiaalidemokraattien, vihreiden ja keskustaoikeistolaisen FDP:n muodostaman hallituksen sisällä asiasta on ollut erimielisyyttä. Saksan vihreät ovat tiukasti ydinvoimaa vastaan, kun taas FDP tukisi ydinvoiman käytön jatkamista. FDP:n varapuheenjohtaja Wolfgang Kubicki kuvasi ydinvoimapäätöstä "dramaattiseksi virheeksi, jolla tulee olemaan suuria talouteen ja ympäristöön vaikuttavia seurauksia".

Saksan vihreä ympäristöministeri Steffi Lemke taas puolusti päätöstä toteamalla, että ydinvoimasta irtautuminen tekee Saksasta turvallisemman.

– Ydinvoiman riskit ovat kokonaisuudessaan mahdottomia hallita, hän sanoi.

Kivihiilen käyttöä lisättiin tilapäisesti

Saksan hallitus uskoo, että se pystyy toteuttamaan vihreän siirtymän ilman ydinvoimaa. Kriitikkojen mukaan tavoite on kuitenkin liian kunnianhimoinen. Tällä hetkellä noin 46 prosenttia Saksan energiavaroista tulee uusiutuvista energialähteistä. Vuoteen 2030 mennessä 80 prosenttia maan energiavaroista toivotaan tulevan uusiutuvista energialähteistä.

Kivihiilivoimalat on määrä sulkea kokonaan vuoteen 2038 mennessä. Saksa joutui kuitenkin kaasun saannin heikennettyä lisäämään väliaikaisesti kivihiilen käyttöä, joka on ollut hankalaa erityisesti hallituksessa istuville vihreille.

Lue myös:

    Uusimmat