Suomalainen energiapomo ihmettelee Saksan ydinvoimapäätöstä: "Pidän käsittämättömänä"

Saksa aikoo jatkaa kahden maan etäosassa sijaitsevan ydinvoimalan käyttövalmiutta ensi huhtikuuhun 2:06
Video: Näin MTV Uutisten kirjeenvaihtaja arvioi Saksan ydinvoimapäätöstä.

Saksa jatkaa kahden ydinvoimalansa käyttöikää varareservinä ensi vuoden huhtikuun puoleenväliin saakka, uutisoi Politico.

Saksan hallitus kertoi asiasta eilen maanantaina vastauksena tulevan talven kriittiseen energiatilanteeseen.

Saksa sulki kolme ydinvoimalaa tämän vuoden alussa, ja sen oli tarkoitus sulkea jäljellä olevat kolme voimalaa tämän vuoden lopussa. Eilisen ilmoituksen myötä suljetaan siis vain yksi ydinvoimala.

Kaksi muuta voimalaa irrotetaan sähköverkosta, mutta niitä pidetään valmiustilassa, jotta ne voidaan kytkeä jälleen verkkoon kriisitilanteessa, energiaministeri Robert Habeck sanoi.

Saksa ei pyörrä päätöstään luopua ydinvoimasta, ydinvoimaa 1980-luvulta perustamisestaan asti vastustaneita vihreitä edustava Habeck painotti.

Saksalla on ollut vuosikymmenen taakse ulottuva suunnitelma luopua ydinvoimasta Fukushiman katastrofin myötä.

Baden-Württembergin osavaltiossa sijaitseva Neckarwestheim ja Baijerissa sijaitseva Isar 2 -voimalaitos voivat olla tärkeitä Saksan ja Euroopan energiansaannin kannalta tänä talvena, stressitestit ovat ministerin mukaan osoittaneet.

– Suurien kriisien – sodan ja ilmastokriisin – vaikutus on erittäin tuntuva Euroopan energiaturvallisuudelle, hän sanoi.

Habeckin mukaan kyseessä olevaan kahteen voimalaan ei ladata lisää polttoainetta, ja reservi on käytetty huhtikuun puoleenväliin mennessä.

"Pidän käsittämättömänä"

Ilmoitus aiheutti välittömästi kitkaa kolmen puolueen hallituskoalition sisällä. Vapaa demokraattinen puolue FDP haluaa ydinvoimalle lisää jatkoa.

FDP:n energia-asioista vastaava Michael Kruse haukkui päätöksen taustalla olevia stressitestien tulosten olevan ”poliittisesti värittyneitä” ja ”ei tästä todellisuudesta”.

”Sen lisäksi että Saksassa on ollut pitkään tarvetta lisäenergialle, räjähdysmäisesti nousevat sähkönhinnat painavat talouden polvilleen. Se että ydinvoimaloiden käyttöä ei Saksassa jatketa, rasittaa turhaan sähkönkuluttajia”, hän roimi.

Samansuuntaisesti Saksan päätöstä kommentoi suomalaisen Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä viestipalvelu Twitterissä.

– Pidän käsittämättömänä että Saksa aikoo pitää vain kahta ydinvoimalaa vain varalla. Niitä kaikkia kolmea pitäisi ajaa läpi talven, jotta kaasulla ei tarvitsisi tehdä niin paljon sähköä. Kaasua yritetään säästää kaikin muin tavoin paitsi tällä halvimmalla.

Lue myös:

    Uusimmat