Saksa on luopumassa ydinvoimasta – päätöksen järkevyydestä kiistellään: "Nykyisessä tilanteessa olen avoin ydinenergian käytölle"

Saksassa keskustellaan yhä kiihkeämmin ydinvoiman alasajon järkevyydestä 2:09
Saksassa keskustellaan yhä kiihkeämmin ydinvoiman alasajon järkevyydestä. Katso Eurooppa-kirjeenvaihtajan Heikki Piuholan raportti aiheesta.

Saksa sulkee viimeiset käytössä olevat ydinvoimalansa viiden kuukauden kuluttua. Samaan aikaan maassa etsitään kiivaasti ratkaisuja hankalaan energiakriisiin.

Saksassa keskustellaan nyt yhä kiihkeämmin siitä, oliko maan päätös ydinvoiman alasajosta järkevää. Saksan kolmen viimeisen ydinvoimalan on tarkoitus sulkeutua viiden kuukauden kuluttua.

Energiavajeen täyttäminen on maalle haaste, sillä se ei halua jatkossa turvautua venäläiseen kaasuun, ja sitä virtaa Nord Stream 1 -putkessa nyt vain viidennes sen kapasiteetista.

Energia- ja talousministeri Robert Habeck sanoo maan olevan suurimmassa energiakriisissään.

– Olemme nyt, se on sanottava, Saksan suurimmassa energiakriisissä. Se on aiheutunut aiemmin poliittisesti hyväksytystä ja taloudellisesti syntyneestä riippuvuudesta venäläiseen kaasuun, ja me aiomme vapautua tästä riippuvuudesta.

Ydinvoimaloiden alasajo repii hallitusta

Ydinvoimaloiden alasajo aiheuttaa eripuraa hallituksen ja opposition kesken, mutta aihe repii myös hallituksen sisäisiä suhteita.

Hallituspuolueista sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat kannattaneet ydinvoiman alasajoa, mutta liberaalien valtiovarainministeri Christian Lindner jatkaisi ydinvoimaloiden käyttöä kriisikauden yli. 

– Tässä nykyisessä tilanteessa olen avoin ydinenergian käytölle, Lindner sanoo.

– Joka tapauksessa meidän on estettävä energiavajeen syntyminen, ja samaan aikaan kaasua ei saa käyttää enää sähkön tuottamiseen, koska siitä on pulaa.

Saksan hallitus aikoo tehdä lopullisen päätöksen ydinvoimaloiden kohtalosta, kun se on saanut tilaamansa selvityksen niiden jatkomahdollisuuksista.

Lue myös:

    Uusimmat