WWF:n pääsihteeri on toiveikas maapallon ongelmien edessä: "En ole ahdistunut, vaan haluan toimia, sillä muuta vaihtoehtoa ei ole"

Peter Nyman -ohjelmassa vieraillut WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo, että huolestuttavat luvut maailman luonnosta ja ilmastosta herättävät hänessä tarvetta toimia.

– En ole ahdistunut, vaan haluan toimia ja tehdä asioiden eteen paljon, esimerkiksi viestiä näistä asioista ja sitoa eri toimijoita yhteen, hän sanoo.

Viime viikolla julkistetun WWF:n Living Planet -indeksin mukaan vuosina 1970–2014 maailman selkärankaisten eläinten määrä on vähentynyt maapallolla keskimäärin jopa 60 prosenttia.

–  Olen tehnyt yli 20 vuoden ajan töitä luonnon monimuotoisuuden edistämisen ja kestävän kehityksen eteen. Vaikka nämä tulokset ovat huonoimmat kuin koskaan aikaisemmin, olen toisaalta positiivisempi kuin koskaan aiemmin, sillä nyt selvästi poliitikot ja ihmiset isoina joukkoina alkavat ymmärtää, että on muutoksen aika.

Maailma herää ongelmiinsa

Maailmassa ollaan Rohwederin mielestä siis aidosti heräämässä maapallon ongelmille.

– Muuta vaihtoehtoa ei ole. Vielä kymmenen vuotta sitten ihmiset olivat ennakkoluuloisia ilmaston muutoksen suhteen, eikä sitä otettu tosissaan. Mutta nyt minulla on sellainen olo, että näihin asioihin suhtautuminen alkaa muuttua. Kaikki asiat linkittyvät toisiinsa.

Viime aikoina ollaan saaatu hyviäkin uutisia lajien elpymisestä esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa.

– Tämä on juuri se asia, joka tuo sitä uskoa parempaan. Esimerkiksi Nepalissa uhanalaisista lajeista tiikereiden ja sarvikuonojen kannat on jo saatu elpymään. Todennäköisesti tiikerien määrä Nepalin alueella tulee kaksinkertaistumaan ihan lähiaikoina. Siellä ei enää sarvikuonoja ole salametsästetty useisiin vuosiin, Rohweder luettelee. 

Rohwederin mukaan keskeistä asioiden muuttumisessa on ollut se, että paikalliset ihmiset ja yhteisöt on saatu mukaan toimimaan, osana esimerkiksi WWF:n hankkeita.

– Heidät on saatu sitoutumaan meidän kanssa yhdessä tähän suojelutyöhön. 

Lue myös:

    Uusimmat