Mainos

WWF: Kolmannes maapallon luonnonvaroista menetetty

Kolmannes maapallon luonnonvaroista on menetetty vuoden 1970 jälkeen. Tämä ilmenee Maailman Luonnonsäätiön (WWF) tänään julkistamasta raportista, jossa pyritään mittaamaan ihmisen toiminnan vaikutusta maapallon metsiin, makeaan veteen ja meriekosysteemeihin.

Metsät sekä makean veden ja merten ekosysteemit kuluvat kiihtyvää vauhtia. Maailman Luonnon Säätiötä huolestuttaa erityisesti makean veden ekosysteemien rapautuminen. Makean veden ekosysteemit ovat pienentyneet puoleen neljännesvuosisadassa. Makeiden vesien tilaa mitattiin 70 eläinlajin avulla. Makean veden eläinkannan todettiin huvenneen puoleen 25 vuodessa, jonka katsotaan merkitsevän makeiden vesien monimuotoisuuden puoliintumista.

Meriekosysteemeistä kolmannes vaurioitui vuosina 1970-1995, ja maapallon metsäpeitteestä on samassa ajassa hävinnyt 10 prosenttia. Vuosittain häviää metsää puolen Suomen verran metsää, havainnollisti raporttia esitellyt WWF:n Suomen osaston pääsihteeri Timo Tanninen. Metsien häviäminen on nyt kiivainta tropiikissa, mutta aiemmin metsien häviämisvauhti oli yhtä kova Keski- ja Etelä-Euroopassa, Tanninen muistutti.

Kulutuksen kova paine

Raportissa mitataan myös ihmisten luonnonvaroihin kohdistamaa kuormitusta, kulutuspainetta. Paine kasvaa viiden prosentin vuosivauhtia, ja WWF:n mukaan se kertoo kasvavasta ympäristön pilaantumisesta ja luonnon köyhtymisestä. Puun ja veden kulutus on liki kaksinkertaistunut 1960-luvulta, ja viljan ja kalan kulutus on samana aikana enemmän kuin kaksinkertaistunut. Hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet 2,5 -kertaisesti ja maankäytöstä kertova sementin kulutus on nelinkertaistunut.

Suomi sijoittui 16. sijalle yli 150:n maan kulutusvertailussa. Vertailun kärjessä on Norja, jossa kulutetaan luonnonvaroista eniten kalaa. WWF aikoo jatkossa julkaista vuosittain maapallon luonnon tilaa kuvaavan Living Planet index -raportin. Järjestö toivoo, että indeksistä tulee luonnon oma Dow Jones -indeksi, joka mittaa talouselämän puolella osakekurssien kehitystä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.