WMO: Luonto iski takaisin Brasiliassa – "Ilmastomme käy steroideilla"

Brasilian eteläosassa yli 400 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa aluetta koettelevien laajojen tulvien ja mutavyöryjen vuoksi. Kodeistaan paenneiden määrä on kaksinkertaistunut vuorokauden sisällä.

Sää ehti olla Brasiliassa lyhyesti poutainen, mutta sitten uhkaavat harmaat pilvet toivat jälleen sateita.

Säätuhot ovat vaikuttaneet Brasiliassa lähes kahden miljoonan ihmisen elämään ja niiden seurauksena on kuollut liki 130 ihmistä. Lisäksi lähes 800 ihmistä on loukkaantunut ja yli 140 on viranomaisten mukaan edelleen kateissa.

Sadetta jopa yli 200 millimetriä

Meteorologien mukaan maanantaihin mennessä voi Brasiliassa sataa vettä jopa yli 200 millimetriä.

Suojiin on joutunut siirtymään yli 70 000 ihmistä. Pahiten tulvat ovat koetelleet Eldorado do Sulin osavaltion pääkaupunkia Porto Alegrea.

Brasilialaisnainen Katiane Mello kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Guaiba-joen tulviessa vesi nousi nousi hänen perheensä asuintalon toiseen kerrokseen asti. Hän saapui veneellä tutkimaan tulvan aiheuttamia vahinkoja kotitalollaan, josta oli paennut viikkoa aiemmin miehensä ja viisivuotiaan tyttärensä kanssa.

– Menetimme toimeentulomme lähteen, kauppamme, ja talomme, Mello kertoi.

Vesi on peittänyt riisipeltoja

Tulvat ovat tuhonneet Brasiliassa ainakin yli 85 000 kotia sekä hävittäneet satoa tärkeällä maatalousalueella. Kahteen metriin asti noussut vesi on peittänyt riisipeltoja.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tiedottaja Clare Nullis sanoi Genevessä, että katastrofi Brasiliassa oli El Ninon sekä ilmastonmuutoksen tuplahyökkäys.

–  Silloin kun El Nino lauhtuu, minkä se tekeekin, ilmastonmuutoksen pitkäaikaiset vaikutukset jatkuvat taustalla. Pienikin asteen murto-osan lämmönnousu tarkoittaa sitä, että säämme muuttuvat yhä enemmän äärimmäisiksi.

–  Ilmastomme käy steroideilla. Kun olemme sodassa luontoa vastaan, luonto iskee takaisin ja näin se on valitettavasti tehnyt nyt Brasiliassa, Nullis sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat