Wired: Joulun hittilahja aiheuttanut paljon tuhoa – miksi "leijulauta" syttyy tuleen ja räjähtää?

Heikkolaatuiset akut ja kova käyttö ovat aiheuttaneet lukuisia tulipaloja.

Tasapainotetut kaksipyöräiset rullalaudat, joita moni kutsuu ”leijulaudoiksi” (eng. hoverboard), eivät varsinaisesti leiju. Se ei kuitenkaan ole oudoin asia niissä. Sen sijaan tämän vuoden hittilahjan on toistuvasti kerrottu syttyneen tuleen, kertoo teknologiajulkaisu Wired.

Räjähtävä kaksipyöräinen lauta poltti talon maan tasalle Louisianassa Yhdysvalloissa muutama viikko sitten. Toinen laite syttyi niin ikään itsestään tuleen samassa osavaltiossa viime viikolla. Näiden ihmelautojen aiheuttamia tulipaloja on raportoitu myös New Yorkissa, jossa lauta aiheutti merkittävää vahinkoa asunnolle, sekä Washingtonissa, jossa kokonainen ostoskeskus evakuoitiin laudan aiheuttaman tulipalon vuoksi.

Lautojen aiheuttamaa vaaraa pidetään ilmeisen todellisena, sillä useat suuret lentoyhtiöt ovat kieltäneet niiden tuomisen lentokoneisiin.

Herkät akut

Mutta mikä todella aiheuttaa kaikki nämä palot? New Yorkissa sekä Louisianan tapauksissa laudat oli kytketty verkkovirtaan latausta varten. Washingtonissa ostoskeskuksessa lauta ei sen sijaan ollut latauksessa. On myös raportoitu lautojen syttyneen tuleen samalla, kun niitä on käytetty.

Suurin ongelma vaikuttaisi olevan laudoissa käytetty ladattava litiumioniakku, joka toimii hyvin pitkälti samaan tapaan kuin puhelimessa, tabletissa tai kannettavassa tietokoneessa oleva akku. Laudassa oleva akku vain on alttiimpi vioittumiselle.

Carnegie Mellon -yliopiston professori Jay Whitacren mukaan ongelma ei kuitenkaan ole itse laudassa, vaan niissä käytetyissä akuissa.

Kyseessä on yksi tämän vuoden suosituimmista lahjoista, ja koska laadukkaat mallit ovat kalliita, ovat monet halvempia versioita valmistavat yritykset pyrkineet alentamaan omien laitteidensa hintoja käyttämällä halvempia akkuja.

– Kiinassa on paljon tehtaita, jotka valmistavat näitä akkuja. Todellisuudessa niiden laatu ei kuitenkaan yllä samalle tasolle kärkiluokan valmistajien tuotteiden kanssa, Whitacre kertoo.

Suhteellisen koviinkin nopeuksiin yltävä kaksipyöräinen lauta on altis törmäyksille ja kolauksille. Onnettomuudet eivät siis johdu yksistään halpojen akkujen rakenteesta, vaan yleisesti tämän tyyppisten akkujen kestävyydestä. Niitä ei ole tarkoitettu fyysisesti kovaan käyttöön.

Katso videolta, mitä tapahtuu, kun litiumioniakku puhkeaa.

Jos YouTube-upotus ei näy, katso video täältä.

Lähde: Wired

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja