Wille Rydman puolustautuu sosiaalisessa mediassa – entinen tyttöystävä: Tavoitteena saada epäasiallisesta kohtelusta kertovat tytöt vaiennettua

Häirintäkohussa ryvettynyt Wille Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmästä – politiikan toimittaja kertoo, mistä on kyse 3:36
Katso myös: Wille Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmästä. Politiikan toimittaja Juha Kaija kertoo, mistä on kyse.

Wille Rydmanin käytöksestä naisia kohtaan kirjoitetun artikkelin yhteydessä esiin noussut ex-tyttöystävä sanoo, että Rydman pyrkii tietoisesti maalaamaan Rydmania vastaan asettuneista tytöistä valheellisen kuvan. MTV Uutisten haastattelema Amanda Blick sanoo, että Rydmanin tavoitteena on saada epäasiallisesta kohtelusta kertovat tytöt vaiennettua.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina muun muassa useisiin haastatteluihin ja poliisin kuulustelupöytäkirjoihin pohjautuvan artikkelin kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin toiminnasta. Artikkelin mukaan yhdeksän nuorta naista on kertonut Rydmanin käyttäytyneen heitä kohtaan ahdistavasti ja epäsopivasti.

Lehtijutun mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan. Haastateltavat kertovat jutussa, että Rydman olisi tuputtanut heille alkoholia ja käyttäytynyt asiattomasti tai ahdistavasti. 

Artikkelin taustalla on keskusrikospoliisin esiselvitys, joka tehtiin vuonna 2020. Tuolloin poliisissa todettiin, ettei tapahtumien tutkinta etene esitutkintaan. KRP kertoi tänään tiistaina, että se ei ole saanut Helsingin Sanomien jutun myötä sellaista uutta tietoa, että päätös olisi ollut väärä.

Rydman on merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa, minkä takia tapaus on herättänyt laajaa keskustelua. Kyse ei ole vain siitä, onko lakia rikottu, vaan myös siitä, onko käytös sopivaa valta-asemassa olevalle kansanedustajalle.

Yksi naisista on omalla nimellään artikkelissa esiintyvä Amanda Blick, Rydmanin entinen tyttöystävä, jota poliisi kuuli vuonna 2020. 

Blick sanoo, että hänestä on ikävää joutua ottaamaan kantaa yksityselämäänsä julkisesti, mutta ei tiedä mitä muutakaan voi tehdä.

– En halua, että minusta levitetään virheellisiä väitteitä netissä kansanedustajan toimesta. 

Vastaus blogimuodossa

Rydman itse vastaa Helsingin Sanomien artikkeliin blogipostauksissaan. Niissä Rydman kertoo muun muassa ex-tyttöystävästään Amanda Blickistä sekä väittää hänen ja Blickin välillä tapahtuneen konflikteja.

MTV Uutiset on tavoitellut Rydmania haastatteluun useaan otteeseen sunnuntaiaamun jälkeen, mutta hän ei halua kommentoida asiaa kirjoituksiaan enempää.

Rydman sanoo ensimmäisessä blogikirjoituksessaan Blickin pyrkineen vaikuttamaan tapauksen muihin osapuoliin ja kääntäneen asioita häntä vastaan. Blogissa kerrottuja rikosilmoituksia Rydman kutsuu kiusanteoksi. 

Seitsemäs poliisin puhuttamista naisista on Amanda Blick, joka esiintyy jutussa omalla nimellään. Seurustelin hänen kanssaan vuonna 2016. Kun halusin erota, hän otti asian hyvin raskaasti. Alkuvuodesta 2017 hän tehtaili minusta joukon mitä mielikuvituksellisimpia rikosilmoituksia.

"Surullista, että hän edelleen kiistää kaiken"

Blick sanoo MTV Uutisille Rydmanin väitteiden rikosilmoitusten tehtailusta olevan valheellisia. Hän kertoo tehneensä poliisille Rydmanin toiminnan vuoksi yhden ilmoituksen, jota poliisi lähti selvittämään viitenä mahdollisena rikosnimikkeenä.

– Ilmoituksen tarkoituksena ei ollut kiusanteko, vaan saada hänet ymmärtämään hänen tekojensa moitittavuus. Sanoin tämän hänelle jo tuolloin vuonna 2017. On surullista, ettei hän näytä sisäistäneen asiaa vielä tänäkään päivänä, vaan edelleen kiistää kohdelleensa naisia kaltoin.

MTV Uutiset on nähnyt kuvakaappauksen Blickin ja Rydmanin välisestä keskustelusta, jossa Blick kertoo Rydmanille ilmoituksen motiivista.

Blickin mukaan Rydman on tietoisesti halunnut luoda häntä vastaan asettuneista tytöistä valheellisen kuvan.

– Rydman on esimerkiksi julkaissut vanhan version esitutkintapöytäkirjasta, joka on todellisuudessa sisältänyt virheitä ja jota on sittemmin sen takia oikaistu.

MTV Uutiset on nähnyt lopullisen esitutkintapäätöksen. Siinä lukee, että omankädenoikeutta koskevan rikosnimikkeen tutkinta on lopetettu vähäisyysperusteella eikä siksi, ettei rikosta olisi tapahtunut.

Blick sanoo, että vanhan version esitutkintapöytäkirjan julkaisu on tarkoituksellista sen erilaisen viestin takia.

– Tällainen toimii samalla pelotteena muille tytöille, jotka hän haluaa saada vaiennettua.

"Yksi monista"

Kirjoituksessaan Rydman väittää Blickin pyrkineen vaikuttamaan muiden naisten mielipiteisiin:

– Hallussani on myös materiaalia, joka osoittaa Blickin aktiivisesti pyrkineen vaikuttamaan toisiin naisiin, jotta nämä antaisivat minusta kielteisiä lausuntoja HS:lle.

MTV Uutisille jaetusta kuvankaappauksesta selviää, että toinen HS:n artikkelissa esiintynyt nainen otti Blickiin itse yhteyttä ja ehdotti tapaamista.

Blick painottaa, että uskoo yleisön uskovan häntä ja muita naisia. Helsingin Sanomien jutussa heitä on yhdeksän, jotka puhuivat yhdenmukaisesti Rydmanin toiminnasta.

– Minä olen vain yksi monista.

*Päivitys kello 14.16: Täydennetty Amanda Blickin kommentteja ja muutettu otsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat