Kansanedustaja Noora Koponen oli 14-vuotias tet-harjoittelija, kun aikuinen mies kosketteli häntä – nyt hän kertoo, miten jäätyi tilanteessa täysin ja miksi

Noora Koponen on joutunut seksuaalisen ahdistelun uhriksi toistamiseen:"Vastuu ei ole koskaan uhrilla" 2:16
Katso video: Noora Koponen kertoo kokemuksistaan seksuaalisen ahdistelun uhrina: "Vastuu ei ole koskaan uhrilla"

Vihreiden kansanedustaja Noora Koponen joutui seksuaalisen ahdistelun kohteeksi kahdesti. Nyt hän kertoo, minkälaisia jälkiä se jättää.

Noora Koponen (vihr.) joutui fyysisen koskettelun kohteeksi ensin tet-harjoittelussa ja toisen kerran sittemmin työelämässä.

– Joka kerta, kun tällaista (seksuaalista ahdistelua) tapahtuu, ahdistuksen tunteet, joita itse on joutunut kokemaan, nousevat pintaan. Toisaalta myös häpeän ja syyllisyyden tunteet – mitkä ovat aina olleet läsnä, kun on joutunut epämiellyttäviin ja ahdistaviin tilanteisiin.

Koponen kertoo, että häntä ahdisteltiin seksuaalisesti ensimmäisen kerran tet-harjoittelussa, kun hän oli 14-vuotias.

– Miesmyyjä kosketteli ihan fyysisesti. Se oli niin hämmentävä tapaus, etten osannut reagoida siihen juuri mitenkään.

Koponen sanoo, että osaa vasta nyt jälkikäteen, kun tapahtumasta on kulunut vuosia, selittää tilannetta. Hän sulkeutui tilanteessa täysin.

Opettaja hiveli reittä, muista opettajista se oli vain erikoista huumorintajua

Toisen kerran Koponen joutui seksuaalisen ahdistelun uhriksi, kun hän oli vielä tuore äiti. Koponen ei kerro tarkemmin, milloin ja missä teko tapahtui, mutta ilmeisesti koulussa ja opettajan toimesta. 

– Yritin kertoa opettajakollegoille, että heidän kollegansa on käyttäytynyt epäsopivasti: vienyt minut huoneeseensa ja hivellyt reittäni.

Koposen mukaan vastaus muilta opettajilta oli, että hänellä on vain hieman erikoinen huumorintaju, että todennäköisesti olen käsittänyt jotakin vain väärin.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Olen saanut kuulla kommentteja, että ei kannattaisi ottaa niin vakavasti, ja että olisi pitänyt ryhtyä toimeen jo siinä vaiheessa, kun epäkunnioittavaa käytöstä on kokenut.

Helpommin sanottu kuin tehty, sillä Koposen mukaan kokemus seksuaalisesta ahdistelusta saa kyseenalaistamaan omaa toimintaansa.

– Että, olenko minä toiminut jollain tavalla väärin.

Koponen sanoo, että syytä ikään kuin vieritetään kohteelle, ja se on hänestä vanhanaikainen näkemys. Koponen painottaa, että vastuu ei ole koskaan uhrilla.

Koponen toteaa, ettei seksuaalista ahdistelua voi koskaan täysin unohtaa.

– Se jättää ison jäljen.

Lue myös:

    Uusimmat