Kokoomuksestakin toivottiin jo poliisitutkintaa Wille Rydmanista – rikosoikeuden professori: "Poliisin näkökulmasta näyttää loppuun käsitellyltä"

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen ei pidä todennäköisenä, että kansanedustaja Wille Rydmanin (kok.) väitetyistä toimista aloitettaisiin poliisitutkintaa, ellei jotain uutta ilmene. Hän ei myöskään usko, että Rydmanin uhkaama rikosilmoitus kunnianloukkauksesta toisi Helsingin Sanomille seuraamuksia.

Useat nuoret naiset kertoivat viikonloppuna Helsingin Sanomien artikkelissa kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä.

Lehtijutun mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan. Haastateltavat kertovat jutussa, että Rydman olisi tuputtanut alkoholia ja käyttäytynyt asiattomasti tai ahdistavasti. 

Helsingin Sanomien jutun taustalla on keskusrikospoliisin esiselvitys, joka tehtiin vuonna 2020. Tuolloin poliisissa todettiin, ettei Rydmania ole syytä epäillä rikoksesta. Esiselvitys aloitettiin, kun alaikäinen tyttö oli kertonut chat-tukilinjalla poliitikosta, joka olisi ahdistellut alaikäisiä. Palvelun työntekijä oli välittänyt tiedot polisiille.

Helsingin Sanomien uutisjutussakin todetaan, ettei Rydmanin väitetä jutussa syyllistyneen rikokseen. Juttu on kuitenkin herättänyt laajaa keskustelua Rydmanin käytöksen eettisyydestä, sillä Rydman on merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa.

Keskustelun yhteydessä jopa kokoomuksen sisältä on esitetty toivomuksia, että Rydmanin toimia selviteltäisiin vielä poliisin toimesta.

Poliisitutkintaa ovat toivoneet eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puoluesihteeri Kristiina Kokko.

– Olisi tärkeää tietää tarkkaan se, mitä on tapahtunut. Oma toiveeni on, että myös virkavalta selvittäisi, mitä on tapahtunut. Ja mielellämme heidän kanssaan (olemme) yhteistyössä, Kokko kertoo MTV Uutisille.

"Ei ole perusteltua avata juttua uudelleen"

Rikostutkinta on kuitenkin epätodennäköinen, sillä poliisi on jo selvittänyt Rydmaniin kohdistuneita väitteitä ja todennut, ettei rikosta ole tapahtunut. Näin arvioi Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

– Poliisin näkökulmasta asia näyttää loppuun käsitellyltä. Esitutkintaa ei aloiteta häirintäepäilyjen johdosta, hän aloittaa.

– Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Kun ilmeisesti mitään uutta näyttöä ei ole saatavissa, ei ole perusteltua avata juttua uudelleen, hän sanoo.

Sen sijaan on mahdollista, että tapaus päätyy poliisin pöydälle, mikäli Rydman toteuttaa uhkauksensa ja tekee rikosilmoituksen Helsingin Sanomista ja lehden julkaisemasta artikkelista.

Rydman on kommentoinut Helsingin Sanomien artikkelia blogissaan ja kuvannut itseensä kohdistuneita väitteitä järkyttäviksi. Hän kiistää väitteet ja sanoo, että tulee erittäin todennäköisesti tekemään rikosilmoituksen törkeästä kunnianloukkauksesta. MTV Uutisten sekä eilen että tänään tekstiviestitse tavoittama Rydman ei ole halunnut kommentoida asiaa tarkemmin.

– Artikkeli on myös niin musertavalla tavalla leimaava, että käytännössä en pysty korjaamaan sen väitteiden aiheuttamaa mainehaittaa, vaikka tekisin mitä, Rydman kirjoittaa blogissaan.  

Petteri Orpo MTV Uutisille: Kokoomus arvioi Wille Rydmanin asemaa puolueessa 3:49
Petteri Orpo MTV Uutisille: Kokoomus arvioi Wille Rydmanin asemaa puolueessa. Katso Orpon kommentit yltä.

"Menestymismahdollisuudet eivät ole suuret"

Professori Tolvanen ei usko, että Rydmanin tapauksessa olisi eväitä rikosjuttuun myöskään kunnianloukkausasiana.

– Rikosilmoituksen menestymismahdollisuudet eivät ole suuret, kun Hesarin juttu perustuu keskeisiltä osiltaan poliisin tekemään esiselvitykseen, hän arvioi.

Asiaan vaikuttaa myös olennaisesti se, että Rydman on merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa, ja että hänen väitetty käytöksensä on tapahtunut tässä kontekstissa.

– Kun kysymys on kansanedustajasta, kynnys kunnianloukkausrikoksen täyttymiseen on tavanomaista korkeampi, Tolvanen sanoo.

– Nyt häirintäepäilyt liittyvät läheisesti Rydmanin asemaan poliitikkona, kun hänen väitetään käyttäneen asemaansa hyväksi epäasianmukaisella tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat