Wikipedian ”faktoihin” ei tule luottaa sokeasti – suomalainen ylläpitäjä: ”Joskus voi mennä viikkokin, ennen kuin korjataan”

Wikipedia on digitaalisen aikakauden ensimmäinen ihme. Tietopankki, jota eivät päivitä asiantuntijat vaan tavalliset ihmiset.

Sinne voi kirjoittaa kuka tahansa luoden uuden artikkelin tai editoiden jotain jo olemassa olevaa, ja muokkaukset tulevat heti näkyviin. 

Koska artikkeleita voi muokata tavallinen käyttäjä, mukaan mahtuu myös virheellistä tietoa – toisinaan tahallisesti jaettua.

Vuonna 2009 irlantilainen opiskelija teki tutkimusta internetistä ja sen käytöstä maailmanlaajuisesti. Hän lisäsi Wikipediaan keksityn sitaatin ranskalaisen säveltäjän Maurice Jarren sivulle miehen kuoleman jälkeen. Valheellinen tieto levisi useisiin medioihin. Opiskelija ilmoitti sitaattia lainanneille sanomalehdille sen olleen keksitty, koska pelkäsi ettei totuus muuten tulisi koskaan ilmi. Wikipediasta sitaatti tosin ylläpitäjien toimesta poistettiin, koska lähdetietoja sille ei ollut.

– Joskus voi mennä viikkokin, ennen kuin johonkin artikkeliin kirjoitettu höpöhöpö huomataan ja korjataan, kertoo MTV Digille suomalaisessa Wikipediassa ylläpitäjänä toimiva Vesa Jarva.

Yhteisöllisyys pitää yllä rehellistä toimintaa, mutta ennen kuin luotat sokeasti Wikipedian tarjoamaan sisältöön, tarkista tieto myös jostain muusta lähteestä. 

Lähteet: Irish TimesFinding Dulcinea, The Guardian, Wikipedia

***


Lue myös:

    Uusimmat