Mainos

Missä ovat naiset? Wikipedia-artikkeleissa "miehiset" alat paremmin edustettuina

Vaikka Wikipedian tietomäärä on valtava, voi artikkeleita tutkimalla löytää yhden suuren epäkohdan.

Jopa 90 prosenttia Wikipedian ylläpitäjistä ja tekstejä muokkaavista vapaaehtoisista on miehiä, väittää vuonna 2011 tehty tutkimus. 

– Välillisiä johtopäätöksiä voi tehdä siitä, että esimerkiksi urheilusta on Wikipediassa enemmän artikkeleita kuin kirjallisuudesta. Perinteisesti "miehiset" alat ovat paremmin edustettuina, kertoo ylläpitäjänä suomenkielisessä Wikipediassa toimiva yliopistolehtori Vesa Jarva.

– Itse en osaa sanoa, mikä on sukupuolijakauma suomenkielisessä Wikipediassa, koska nimimerkkien takana voi olla yhtä hyvin mies kuin nainenkin, Jarva sanoo.

Tutkimuksen mukaan tämä usein nähdäänkin luotaantyöntävänä yksityiskohtana, joka on Wikipedian alusta saakka kasvattanut sukupuolijakaumaa. Naiset yhdistävät nimettömyyden helpommin kriittiseksi miesvallaksi.

Näkyvästi Wikipedia-yhteisössä toimivat naiset taas rohkaisevat esimerkillään muita naisia osallistumaan vapaahtoiseen työhön. 

Wikipedia on tiedostanut ongelman. Sivuston perustaja Jimmy Wales tunnusti MIT Technology Reviewn toimittajalle, että sivuston on saatava lisää editoijia, jotka voivat muokata niitä artikkeleita, joissa editoitavaa on eniten. Eli naisia, jotka muokkaavat naisia kiinnostavia artikkelisisältöjä. 

Naisten osallistumista Wikipedian työstämiseen on yritetty kasvattaa maailmalla järjestämällä yliopistokursseja ja editointitapaamisia, missä sisältöjä työstetään porukalla.

Naisten osallistuminen on kasvattanut humanististen artikkelien määrää suhteessa tieteisiin ja urheiluun painottuneisiin sivuihin. Mutta tasa-arvoinen tilanne ei vielä ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.