WHO:n tutkijaryhmä ei ole onnistunut selvittämään koronaviruksen alkuperää – tyrmää huhut, että virus olisi karannut laboratoriosta

2:00
WHO:n tutkijat matkustivat Wuhaniin tutkimaan koronaviruksen alkuperää.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijaryhmä ei ole onnistunut selvittämään koronaviruksen alkuperää.

Kiinan Wuhanissa oleva ryhmä on yrittänyt selvittää, mistä eläimestä virus sai alkunsa ja tarttui ihmiseen.

Samalla tutkijat tyrmäävät teorian siitä, että maailmalla nyt leviävä virus olisi saanut alkunsa Wuhanissa sijaitsevasta virustutkimuslaboratoriosta. WHO:n ryhmän mukaan ei myöskään ole näyttöä siitä, että koronavirus olisi kiertänyt Wuhanissa ennen joulukuuta 2019, jolloin ensimmäiset tartunnat raportoitiin.

– Laboratoriotapaus on erittäin epätodennäköinen selitys sille, miten virus siirtyi ihmisiin. Näin ollen se ei enää ole mukana niissä olettamuksissa, joille suosittelemme lisätutkimuksia, sanoi WHO:n ryhmän johtaja Peter Ben Embarek AFP:n mukaan.

Aiemmin asiantuntijat ovat sanoneet, että virus sai alkunsa lepakoissa ja siirtyi niistä jonkun toisen nisäkkään avulla ihmiseen.

Nyt WHO:n tutkijat sanovat, että tutkimusten mukaan virus voisi myös siirtyä pitkiä matkoja kylmäketjussa kuljetettavissa tuotteissa. Näin virus olisi saattanut kulkeutua Wuhaniin jostakin muualta.

Vierailua valvottu tarkkaan

WHO:n ryhmä saapui Wuhaniin tammikuun puolivälissä kuukausia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen. Matkan aikana ryhmä on tavannut paikallisia tutkijoita, vieraillut Wuhanin virustutkimuslaboratoriossa sekä eri kohteissa, kuten villieläimiä myyneellä torilla, jolla viruksen on epäilty mahdollisesti siirtyneen lepakoista ihmisiin.

Vierailua on seurattu tarkkaan. Kesti kauan, ennen kuin Kiina suostui sen järjestämiseen.

Varsinkin Yhdysvallat vaati kuukausien ajan riippumatonta selvitystä koronaviruspandemian synnystä. Entinen presidentti Donald Trump ja entinen ulkoministeri Mike Pompeo väittivät pandemian alkuvaiheessa toistuvasti, että virus olisi päässyt karkuteille Wuhanin laboratoriosta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja