Mainos

WHO moittii Kiinan sars-tiedotusta

Maailman terveysjärjestö WHO moittii Kiinaa viivyttelystä sars-keuhkokuumeesta tiedottamisessa. WHO:n mukaan kaikkia maailman maita koskee velvollisuus raportoida poikkeavasta tautitilanteesta mahdollisimman nopeasti kansainväliselle terveysorganisaatiolle.

Kiinasta viime vuoden lopulla alkanut sars-epidemia on havaittu jo yli 30 maassa.

Suomessa Kansanterveyslaitos pohtii epidemiatilannetta aamulla. Tutkimusprofessori Pauli Leinikin mukaan tässä vaiheessa viranomaisten antamia matkustussuosituksia ei ole aihetta muuttaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö suositti runsas viikko sitten, että lomamatkoja Kiinan ja Vietnamin epidemia-alueille vältettäisiin. Kiinassa toimivat suomalaisyritykset ovat jo jonkin aikaa ottaneet uhan huomioon.

Sars-epidemian aiheuttamien kuolonuhrien määrä nousi tänään jo ainakin sataan, kun Kiina sekä Singapore ilmoittivat kahdesta ja Hongkong yhdestä uudesta kuolemantapauksesta. Lisäksi Vietnamissa terveysviranomaiset sanoivat olevansa hyvin huolestuneita viiden uuden tartuntatapauksen löytymisestä. Ilmeisesti Etelä-Kiinasta alkunsa saanut, oireiltaan keuhkokuumetta muistuttava sairaus on koetellut pahiten Kiinaa ja sille kuuluvaa Hongkongin erityisaluetta.

Viranomaisten mukaan Kiinassa on kuollut sarsiin tähän mennessä yli 50 ihmistä ja Hongkongissa 23. Yksi Kiinassa tautiin menehtyneistä oli suomalainen. Suomessa sars-epäilyjä on ollut tähän mennessä kaikkiaan neljä.

Aasian ulkopuolella sars on surmannut yhdeksän ihmistä Kanadassa. Kaikkiaan maailmalta on raportoitu yli 2700 tartunnasta.

Suomalaistutkija: Tieto vasta-ainetestista ehkä ennenaikainen

Hongkongilaiset viranomaiset ovat ilmoittaneet löytäneensä sarsille vasta-ainetestin. Ilmoitus epäilyttää kuitenkin suomalaistutkijoita.

Kansanterveyslaitoksella arvioidaan, että Hongkongin viranomaisten tuore ilmoitus vasta-ainetestin kehittämisestä sars-keuhkokuumeen tunnistamiseksi vaikuttaa tutkimusprofessorista ennenaikaiselta. Professori Pauli Leinikki sanoo, putken päässä on kuitenkin runsaasti valoa, sillä sarsin aiheuttajan selvittäminen tuntuu etenevän rivakasti.

(MTV3-STT)

WHO:n tutkimusryhmä on parhaillaan Guangdonin maakunnassa, Kiinassa tutkimassa viruksen alkuperää. Tutkimusryhmän jäsen James Maguire on toiveikas.

(Huomenta Suomi 07.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.