WHO halusi tutkia Wuhanin laboratoriot koronaviruksen alkuperää selvittäessä – Kiina torjui yrityksen

Tältä Wuhanin salaperäinen laboratorio näyttää ulkoa 0:48
Tältä Wuhanin salaperäinen laboratorio näyttää ulkoa.

Kiina ei tee yhteistyötä Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa tutkimuksessa, jossa tutkitaan koronaviruksen alkuperää, Kiinan korkeimmat terveysviranomaiset tiedottivat torstaina. Kiina ei myöskään siis aio päästää WHO:ta laboratioihinsa tutkimaan asiaa.

Tieto Kiinan vetäytymisestä tuli sen jälkeen, kun tutkimuksen toiseen vaiheeseen sisällytettiin mahdollisuus koronaviruksen karkaamisesta laboratoriosta Wuhanissa.

Kiinan kansallisen terveyskomission apulaispäällikkö Zeng Yixin kertoi tiedotustilaisuudessa Pekingissä hänen olleen ”yllättynyt” nähdessään epäilyn tutkimuksen toisessa vaiheessa.

– Jossain määrin WHO:n koronan alkuperää koskevan tutkimuksen toinen vaihe ei noudata tervettä järkeä ja se on vastoin tieteellisiä tosiasioita. On yksinkertaisesti mahdotonta hyväksyä tätä suunnitelmaa, Yixin sanoi.

Yixin vastasi myös Yhdysvaltojen ulkoministeriön väitteisiin, joiden mukaan useat työntekijät Wuhanin virologisessa instituutissa olisivat sairastuneet koronaan pian ensimmäisten tartuntojen jälkeen. Hänen mukaansa ”kukaan työntekijöistä tai tutkijoista instituutissa ei saanut koronavirusta."

WHO julkisti tutkimuksen ensimmäisen osan maaliskuussa, jossa koronaviruksen alkuperän epäiltiin olevan eläimessä, ennen kuin virus tarttui ihmiseen joulukuussa 2019.

Yhä useampi länsimaa, kuten myös osa G7:n johtajista, ovat kyseenalaistaneet raportin tiedot.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pyytänyt maan tiedusteluviranomaisia tutkimaan uudelleen, miten koronapandemia sai alkunsa. Hän myös muistutti, etteivät läntiset tarkkailijat ole vieläkään päässeet laboratorioihin määrittelemään, oliko kyseessä ”pieleen mennyt koe”.

Todisteita tukemaan teoriaa viruksen vuotamisesta wuhanilaisesta laboratoriosta on vielä vähän. WHO:n tutkimustiimin jäsen totesi kuitenkin maaliskuussa, ettei vaihtoehdon tutkimiseen käytetty yhtä paljon aikaa ja panostusta kuin toisiin vaihtoehtoihin.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vetosi Kiinaan, että se tekisi yhteistyötä uudessa tutkinnassa, sillä ensimmäinen osa oli puutteellinen datan osalta.

– Me pyydämme Kiinaa olemaan avoin ja tekemään yhteistyötä kanssamme. Me olemme velkaa sen miljoonille, jotka kärsivät ja haluavat tietää, mitä tapahtui, hän sanoi.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi viime viikolla, että Kiinan hallitus oli tehnyt yhteistyötä tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa ja kielsi väitteet, että tutkijoita ei päästetty paikkoihin tai dataan käsiksi.

– Kiinan näkemys tutkinnasta on yhtenäinen ja selvä. Tutkimus on tieteellinen ja kaikkien tahojen tulisi kunnioittaa tieteilijöiden näkemyksiä ja johtopäätöksiä, eikä politisoida asiaa, Lijian sanoi.

Asiasta kertoi CNN.

Lue myös:

    Uusimmat