Avustusjärjestöt varoittavat, että Israelin maahyökkäys voisi muuttaa Rafahin "hautausmaaksi".

Israelin ja äärijärjestö Hamasin välistä sotaa koskevat rauhanneuvottelut Kairossa jatkuivat keskiviikkona sen jälkeen kun Yhdysvallat torppasi aiemmin YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä tulitaukoa koskevan päätöslauselman.

Qatar ja Egypti ovat toimineet neuvotteluissa välittäjinä. Israel ja Hamas eivät ole toistaiseksi päässeet sopimukseen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi keskiviikkona, että humanitaarinen tilanne Gazan kaistalla on epäinhimillinen ja heikkenee edelleen.

Siviilien ahdinko syvenee Gazassa – "Ei ole enää paikkaa, jonne paeta" 1:58
Siviilien ahdinko syvenee Gazassa – "Ei ole enää paikkaa, jonne paeta"

Tedros kuvaili Israelin ilmaiskuin ja hyökkäyksin moukaroimaa palestiinalaisaluetta kuolemanvyöhykkeeksi. Hän vaati muun muassa tulitaukoa Israelin ja Hamasin välille sekä esteetöntä pääsyä kansainväliselle avulle.

Israel julisti sodan Hamasia vastaan yli neljä kuukautta sitten. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin sotilasoperaatio on vaatinut Gazassa jo yli 29 000 ihmisen hengen. Valtaosa kuolonuhreista on ollut naisia ja lapsia.

Gaza nälänhädän partaalla

Gazaa uhkaa nälänhätä, kun alueella vallitseva kaaos ja jatkuvat taistelut estävät avustuskuljetuksia pääsemästä perille. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma kertoo, että se joutui keskeyttämään avustuskuljetukset Pohjois-Gazaan sen jälkeen kun rekkasaattue joutui tulituksen ja ryöstön kohteeksi.

YK varoittaa, että lapsikuolemien määrä 2,4 miljoonan asukkaan Gazassa voi tilanteen jatkuessa "räjähtää käsiin".

Erityisen huolissaan avustusjärjestöt ovat Rafahin raja-alueesta, jossa 1,4 miljoonaa ihmistä asuu ahtaissa suojissa ja tilapäisissä teltoissa peläten Israelin maajoukkojen hyökkäyksiä.

Avustusjärjestöt varoittavat, että maahyökkäys voisi muuttaa Rafahin "hautausmaaksi". Yhdysvallat on sanonut, että suuri määrä kotiseudultaan siirtymään joutuneita siviilejä on ensin siirrettävä pois vaaran tieltä.

– Jos pakolaisten turvallisuutta ei oteta asianmukaisesti huomioon, uskomme edelleen, että operaatio Rafahissa olisi katastrofi, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Lue myös:

    Uusimmat