Israel sallii avun pääsemisen Gazaan tilapäisesti Yhdysvaltojen ukaasin jälkeen

Rafahissa Gazassa palestiinalaiset surivat torstaina Israelin yöllisessä iskussa kuolleita läheisiään 2:17
Rafahissa Gazassa palestiinalaiset surivat torstaina Israelin yöllisessä iskussa kuolleita läheisiään.

Valkoinen talo puolestaan kehotti Israelia torstaina avaamaan nopeasti uusia avustusreittejä.

Israel sallii humanitaarisen avun pääsemisen Gazaan tilapäisesti Erezin rajanylityspaikan kautta.

Pääministeri Benjamin Netanjahun kanslian tiedotteen mukaan avun päästämisellä Gazaan on tarkoitus estää humanitaarinen kriisi ja mahdollistaa taistelujen jatkuminen sekä valtion sotatavoitteiden saavuttaminen.

Gazan humanitaarinen tilanne on muun muassa Maailman terveysjärjestön mukaan ollut katastrofaalinen jo pitkään, ja nälänhädän uhka on välitön Pohjois-Gazassa. Israel ei käytännössä ole sallinut esimerkiksi ruuan tai lääketarvikkeiden vientiä Gazaan sen jälkeen, kun Israel aloitti laajat sotatoimensa alueella.

YK:n ihmisoikeusneuvosto pohtii Israelin asekaupan keskeyttämistä 1:32
Katso myös: YK:n ihmisoikeusneuvosto pohtii Israelin asekaupan keskeyttämistä.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan Gazan pohjoisosassa asuvat ovat sinnitelleet noin 245 kalorilla päivässä tammikuusta alkaen. Kalorimäärä vastaa alle tölkillistä papuja.

Valkoinen talo kehotti Israelia avaamaan perjantaina nopeasti uusia avustusreittejä, jotta Gazaan saadaan lisää humanitaarista apua.

Israel kertoi perjantaina avaavansa myös Ashdodin sataman humanitaariselle avulle ja sallivansa Jordaniasta tulevan avun lisäämisen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kovensi torstaina merkittävästi Yhdysvaltain asennetta Israelia kohtaan kertomalla Netanjahulle, että Yhdysvaltain tuen jatkuminen riippuu siitä, kuinka hyvin Israel onnistuu suojelemaan siviilejä ja avustustyöntekijöitä Gazassa. 

Maiden suhteet jäähtyivät merkittävästi sen jälkeen kun Israelin armeijan maanantainen isku World Central Kitchen -avustusjärjestön saattueeseen tappoi seitsemän avustustyöntekijää.

Israelin päätöksen jälkeen Valkoinen talo vaati, että reitit avataan nopeasti ja kokonaisuudessaan.

Terveydenhuolto romuttunut

Suuri osa Gazan kaistaa on runnoutunut raunioiksi Israelin iskuissa. Maan sairaalajärjestelmä on romahtanut, ja yli 2,4 miljoonalla palestiinalaisella on pulaa ruoasta, vedestä, polttoaineesta ja muista perustarvikkeista.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) on syyttänyt Israelin järjestelmällisesti tuhoavan Gazan terveydenhuoltojärjestelmää. 

MSF:n edustaja on kertonut järjestön näkevän päivittäin niin vakavia vammoja niin laajassa mittakaavassa sekä sellaisissa olosuhteissa, ettei mikään terveydenhuoltojärjestelmä maailmassa selviäisi niistä.

Gazan humanitaarisen tilanteen jatkuva huononeminen ja avustustyöntekijöiden kuolemat Israelin iskussa ovat lisänneet kansainvälistä painetta. 

Kotimassa Netanjahua painostavat myös Hamasin ottamien panttivankien omaiset, ja lisäksi hallituksen vastainen protestiliike on voimistunut.

Lue myös:

    Uusimmat