Weber, Timmermans, Mogherini, Barnier, Vestarger – tai sitten ihan joku muu: Peli komission seuraavasta puheenjohtajasta alkanut

Saksalainen Manfred Weber valittiin tänään Helsingissä Euroopan parlamentin keskustaoikeistolaisten puolueiden EPP-ryhmän kärkiehdokkaaksi Euroopan komission uudeksi puheenjohtajaksi ensi vuonna. Weberin lisäksi paikkaa havittelee, tai spekuloidaan havittelevan, liuta merkittäviä eurooppalaisvaikuttajia.

Weberillä on jo ainakin yksi varma haastaja.

Hollantilainen Frans Timmermans on sosialistien ja demokraattisen ryhmän S&D:n Spitzenkandidat

Timmermans demarien ehdokas

57-vuotias entinen ulkoministeri ja muun muassa sääntelystä, oikeusvaltiosta ja EU:n perusoikeusasiakirjasta vastaava komissaari. Unkarin ja Puolan hallituksissa hänestä ei pidetä, sillä Timmermans on näkyvästi vastustanut Varsovan ja Budapestin unionin perusperiaatteita polkevias toimia.

EPP ja S&D ovat perinteisesti olleet parlamentin suurimmat ryhmittymät.

Vaikka ne sellaisina kevään vaaleissa pysyisivätkin, ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, että Weber tai Timmermans olisi seuraava Berlaymontin johtaja. Puheet kärkiehdokkaista ovat poliittista peliä, mikään juridinen pykälä ei pakota valitsemaan heitä. 

Miten olisi Merkel tai Barnier?

Muita poliittisissa juoruissa ja spekulaatioissa esiintyviä nimiä ovat esimerkiksi Angela Merkel ja Michel Barnier.

Saksan liittokansleria ei tarvinne sen paremmin esitellä. 67-vuotias Barnier on EU:n pääneuvottelija Britannian kanssa Brexit-neuvotteluissa. Hän hävisi 2014 EPP:n ehdokkuuden nykyiselle komission puheenjohtajalle, Suomesta iltapäivällä poistuneelle Jean-Claude Junckerille.

Toinen hollantilaisnimi on maan nykyinen, pitkäaikainen pääministeri Mark Rutte. 51-vuotias Rutte Liberaali Rutte haluaa hollantilaiseen tapaan pitää jäsenmaiden budjettinyörit tiukilla.

Mogherini ja Vestager EU:n ytimestä

Merkelin lisäksi mahdollisia naiskandidaatteja ovat muiden muassa Frederica Mogherini, Margrethe Vestager ja Dalia Grybauskaite

45-vuotias italialainen Mogherini on mediasta tuttu EU:n nk. ulkoministeri, brysseliksi Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja. Vasemmistolainen Mogherini toimi ennen nykyistä tehtäväänsä Italian ulkoministerinä.

Vestager on ollut spekulaatioissa jo jonkin aikaa. 50-vuotias tanskalainen liberaali tunnetaan persoonana, joka enemmän kuin pärjää tiukoissakin tilanteissa, ja kotimaassaan hän on hyvin suosittu poliitikko.

Vestager on nykyinen kilpailukomissaari, ja jahdannut veronkiertäjiä ja haastanut monopoleja kuten yhdysvaltalaista nettijätti Googlea. 

Liettuasta yllätyskandidaatti?

Grybauskaite on hänkin Itämeren rantavaltiosta, Liettuasta. 62-vuotias Grybauskaite on maansa nykyinen presidentti, mutta toimi sitä ennen EU:n budjettikomissaarina José Manuel Barroson komissiossa 2004-2009. 

Kesään mennessä listalle tullee lisää nimiä. 

Lue myös:

    Uusimmat