”Wannabe-vaikuttaja” otti useiden tonnien lomalainan – taustalla käsittämätön syy: ”Tuntuu hyvältä, että voin tehdä sen”

"Valelomat"ovat nyt in! Fake A Vacation muokkaa sinut mukaan lomakuviin somea varten 0:48
Säästä rahaa ja mene "valelomalle". Videolla kerrotaan, mistä ilmiössä on kyse.

Australialaisnainen lähti lomalle Yhdysvaltoihin, vaikka hänellä ei ollut siihen varaa. Nainen syyttää luottokortilleen kertyneistä kymmenistä tuhansista dollareista Instagramia, johon ladatuilla kuvilla hän haluaa tehdä seuraajansa kateellisiksi, uutisoivat lukuisat australialaismediat.

Victorian osavaltiosta Australiasta kotoisin oleva 27-vuotias Fiona Melbul kertoo ottaneensa 8000 Australian dollaria velkaa sosiaalisen median vuoksi. Fiona nauttii siitä, millaisia tunteita lomakuvien julkaiseminen herättää hänen seuraajissaa. 

– Otat kymmenen tai kaksikymmentä kuvaa saadaksesi yhden täydellisen otoksen, julkaiset sen sosiaalisessa mediassa ja odotat ystäviesi näkevän sen, Fiona sanoi A Current Affair -ohjelmassa.

– Sitten alat saada heiltä kateellisia kommentteja. Tuntuu hyvältä, että voin tehdä sen.

Tapauksesta uutisoinut News.com.au-sivusto nimittää Fionaa ”wannabe-vaikuttajaksi”, sillä naisen Instagram-tilillä on vain vajaat 800 seuraajaa.

Loisteliaan elämäntyylin tavoittelu saa höyläämään luottokorttia

Idea velkarahalla tehdylle matkalle heräsi, kun Fionan veli kertoi olevansa menossa Yhdysvaltoihin Disneylandiin. Fiona sanoi veljelleen, ettei tämä saisi lähteä ilman häntä.

Koska Fionan varat eivät riittäneet loman kustantamiseen, hän otti lainaa. Nainen maksoi luottokortilla niin lennot Australiasta Yhdysvaltoihin kuin matkakustannukset paikan päällä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Luulen, että matkan kustannukset olivat yhteensä 8000 (dollaria). Kaikki luotolta, Fiona kertoi.

Määrä vastaa vajaata viittätuhatta euroa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun sosiaalisessa mediassa suosiota hamuava nainen on ottanut velkaa voidakseen elää Instagramiin sopivaa loisteliasta elämäntyyliä. Fiona on höylännyt luottokorttiaan yhteensä 20 000 Australian dollarin, noin 12 000 euron, arvosta. Hän on joutunut muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse voidakseen maksaa velkansa.

Kuluttamisen tuottama onni ei kestä kauaa

A Current Affair -ohjelmassa vieraillut psykologi sanoo, että moni luulee kuluttamisen johtavan onnellisuuteen. Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että rahan tuhlaaminen onnellisuuden tavoittelun välineenä on kuin pikaruokaa: se ei pidä kylläisyyttä pitkään.

Sosiaalisen median aikakautena ihmiset saavat kuitenkin koko ajan muistutuksia siitä, mitä kaikkea kivaa muut tekevät. Se voi ruokkia kateutta ja saada ihmisen tavoittelemaan samanlaista elämäntyyliä.

Viime vuosia on puhuttu myös ”fomosta” (eng. fear of missing out) eli paitsi jäämisen pelosta. Ihmiset saattavat mieluummin ottaa velkaa ja olla mukana hauskanpidossa kuin elää taloudelleen sopivaa elämäntyyliä. Näin kokee ainakin Fiona.

Kun toimittaja kysyi häneltä, kärsisikö hän mieluummin ”fomosta” vai kasaantuvista laskuista, vastaus oli selvä. Kasaantuvista laskuista.

 

Lue myös:

    Uusimmat