Miksi lentojen hinta on tänään korkeampi kuin eilen? Samu selittää, mitä "taustalla pyörii"

6:30

Matematiikka palvelee ihmisiä jatkuvasti aina navigaattorin käyttämisestä lomien ostelemiseen.

Kun muokkaat kuvaasi Instagramissa, matematiikka huolehtii siitä, että saat otokseen haluamasi filtterin. Digitaalisen maailman myötä esimerkiksi kuvien muokkaaminen on muuttunut kemiallisesta prosessista matemaattiseksi.

– Jos kuvaa haluaa vaikkapa vaalentaa tai panna siihen Instagram-filtterin päälle, numeroita, jotka esittävät värejä kuvassa, täytyy muuttaa, kuvailee tietokirjailija ja matematiikan professori Samu Siltanen Huomenta Suomessa.

"Matemaattinen kaava laskee, mikä olisi tämän hetken hinta"

Siltasen mukaan matematiikka palvelee ihmisiä jatkuvasti arjessa. Se on hiljaa läsnä navigaattorin käyttämisessä ja lentolippujen hinnassa.

– Siellä taustalla pyörii matemaattisia kaavoja, joilla lentoyhtiö pyrkii saamaan kaikki koneet täyteen, muttei liian täyteen. Sen mukaan, mitä olet aiemmin hakenut ja niin edelleen, matemaattinen kaava laskee, mikä olisi tämän hetken hinta, jota tarjotaan, hän kuvaa.

– Digitaalisen elämämme taustalla pyörii matematiikka koko ajan, ikään kuin polttoaineena.

Miten matematiikka liittyy kuntosaleihin, terassin rakentamiseen tai perhosiin? Voiko kalaonnea laskea matemaattisesti? Katso koko keskustelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja