Vuosien huutelu kärjistyi pelottavalla tavalla – nainen yritti ajaa autolla somaliperheen päälle kotipihalla

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 25-vuotiaan naisen pahoinpitelyn yrityksestä ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta alentuneesti syyntakaisena ehdolliseen vankeuteen.

Asianomistaja, somalitaustainen nainen, kertoi oikeudessa, että hän on ollut tekemisissä syytetyn kanssa vuodesta 2012. He olivat asuneet eri kerrostaloissa, mutta nähneet toisiaan pihalla ja pesutuvassa.

Asianomistajan mukaan nainen oli ollut aina hänen perhettään kohtaan aggressiivinen ja haastanut riitaa. Nainen oli usein huutanut pihalla kovaan ääneen ja hänen takiaan oli joskus jouduttu soittamaan hätäkeskukseen.

Kohtaaminen parkkihallissa

Tuomioon johtanut tilanne tapahtui taloyhtiön piha-alueella Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2016. Ennen tätä uhri oli lapsineen kohdannut naisen parkkihallissa.

Asianomistaja kertoi, että nainen oli alkanut haukkua häntä ja hänen perhettään. Naista oli hänen kertomansa mukaan haukuttu huonoksi äidiksi. Tähän nainen oli vastannut, että "jos kerran olet hyvä äiti, missä sun lapset on, en kaipaa sun neuvoja".

Tämän sanottuaan nainen oli lähtenyt kävelemään pois parkkihallista pitäen kädestä kaksivuotiasta tytärtään.

Kun perhe oli ollut kävelemässä kotipihansa poikki, he kuulivat takaa lähestyvän auton. Tässä vaiheessa nainen huusi lapsilleen ”juoskaa”. Perhe pääsi suojaan pihalla olleen auton taakse.

Autoa ajanut nainen pysähtyi perheen luona ja avasi autonsa ikkunan. Kun perheenäiti kysyi naiselta mitä tämä oli yrittänyt tehdä, oli nainen nauraen vastannut: "Olisi Suomessa neljä rosvoa vähemmän".

Nainen kiisti tahallisuuden

Oikeudessa nainen kiisti yrittäneensä ajaa tahallaan kenenkään päälle. Hän sanoi aamulla kuulleensa, kun perheenäiti sanoi lapsilleen hänen olevan mielisairas. Hän kertoi, että halusi mennä kysymään tästä "haukkumisesta" naiselta itseltään. Tuossa tilanteessa perheenäiti oli lapsineen jo kotitalon edessä, joten tilanteessa ei ollut vaaraa kenellekään.

Nainen kertoi, että hän oli tehnyt ajotöitä heti saatuaan ajokortin 18-vuotiaana. Hän sanoi, että ajaa vastuuntuntoisesti ja rauhallisesti.

Oikeuden mukaan ei ollut riittävää näyttöä siitä, että naisen nimenomaisena tarkoituksena oli ajaa perheen päälle. Se ei kuitenkaan epäillyt perheenäidin arviota siitä, että naisen kuljettama auto olisi osunut häneen ja hänen lapsiinsa, jos he eivät olisi päässeet turvaan toisen auton taakse.

Vastaaja oli pysäyttänyt auton lähelle sitä kohtaa, jossa perhe oli aikaisemmin ollut.

– On pääteltävissä, että jos vastaajan kuljettama auto olisi osunut asianomistajiin, auton nopeus ei olisi ollut osumahetkellä kovin suuri. Kysymys olisi ollut korkeintaan ilmeisen kevyestä töytäisytyyppisestä osumasta, joka ei olisi todennäköisesti aiheuttanut asianomistajille vaikeaa ruumiinvammaa, tuomiossa todetaan.

Tuomittiin alentuneesti syyntakeisena

Nainen oli aiemmin tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen alentuneesti syyntakaisena. Nyt tätä tuomiota annettaessa oikeudella oli käytössään joulukuussa 2018 tehty lääkärinlausunto.

Käräjäoikeus arvioi, että nainen on teot tehdessään ollut alentuneesti syyntakeinen, mutta ei kokonaan syyntakeeton.

Pahoinpitelyn yrityksen ja liikenneturvallisuuden vaarantamisen lisäksi nainen tuomittiin myös neljästä muusta rikoksesta alentuneesti syyntakaisena. Näistä kaikista rikoksista hänet tuomittiin yhteensä neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 50 päiväsakkoon, josta maksettavaa tulee yhteensä 300 euroa.

Äidille ja tämän lapsille nainen joutuu maksamaan yhteensä tuhat euroa kärsimyksestä.  

Lue myös:

    Uusimmat