Mainos

Vuosi kulunut Pariisin terrori-iskuista – Rivieralla taistellaan pelkoa vastaan

0:30

Nizzan rantakadun varrella, keskeisellä paikalla Jardin Albert 1er -puistossa olevasta huvimajasta on tullut Ranskan terrori-iskujen muistopaikka. Liikuttuneet ihmiset tuovat paikalle yhä muistoesineitä. Huvimaja on täyttynyt pehmoleluilla, nallekarhuilla, Ranskan lipuilla ja muistokirjoituksilla.

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun terroristit iskivät Pariisiin. Kuudessa terrori-iskussa kuoli yli 130 henkeä. Sadat loukkaantuivat. Tuhoisin isku tehtiin Bataclan-konserttisaliin, missä kuoli noin sata ihmistä. Ranskan kansallisuuspäivänä 14. heinäkuuta terroristi iski Nizzaan ja tappoi lähes sata ihmistä ajaen kuorma-autolla väkijoukkoon pitkin rantakatua.

Terrorin pelko täytti vuosi sitten Pariisin ja viimeistään heinäkuussa myös Rivieran. Pariisissa iskujen vaikutukset turismin vähentymiseen ovat olleet huomattavat. Ranskan Riviera on pyrkinyt välttämään kaikin keinoin Pariisin seuraukset. Turismi on alueen tärkein elinkeinomuoto.

Tänään elämä jatkuu lähes normaaliin tapaan Nizzassa, mutta terroriteot ovat jättäneet jälkensä.

Turismi tärkein elinkeino

– Vastaan tuli juuri rynnäkkökiväärein varustettuja sotilaita, kuvailee tänään Nizzan maratonille osallistuva Timo Anttila ensitunnelmiaan vanhasta kaupungista.

Terrorin pelko on iskenyt pahiten Rivieran suurimpiin kaupunkeihin ja kalleimpiin hotelleihin. Maaseudulla ja halvemmissa majapaikoissa turismin suosio jatkuu lähes entiseen malliin.

Terrorismista puhuminen on kipeä asia Rivieralla. Vaikka elämä jatkuu, asia on ihmisten mielissä. Varsinkin lapsiperheet pyrkivät välttämään tilaisuuksia, joissa on paljon väkeä paikalla. Nizzan turistitoimisto ei halunnut antaa kommenttiaan siitä, mitä vaikutuksia terrorismi on aiheuttanut alueen turismille. He tyytyivät toimittamaan vain asiasta julkaistut viralliset tiedotteet.

Oppineena Pariisin iskujen jälkeisestä paniikista, Rivieralla aloitettiin välittömästi heinäkuun kuorma-autoiskun jälkeen mittava pr-kampanja ulkomailla turismin pelastamiseksi. Matkailijoiden määrä putosi heti kymmenkunta prosenttia ja hotellien tilauskanta sitäkin enemmän. Rivieralla sadat tuhannet ihmiset saavat elantonsa turismista. Siksi asia on seudulle hyvin tärkeä.

Myös turvallisuuteen on panostettu. Ranska pitää edelleen yllä korkeinta turvallisuusvalmiuttaan Pariisissa ja Rivieran alueella. Muualla pidetään yllä tehostettua valmiutta. Poikkeusjärjestelyt ovat toistaiseksi voimassa tammikuun lopulle.  Sotilaat partioivat kaduilla ja lentokentällä. Passitarkastukset ovat voimassa. Ihmisiä ja heidän tavaroitaan saatetaan tarkastaa myös kadulla. Rivieralle on asennettu tuhansia turvakameroita: 1700 Nizzaan,  170 raitiovaunuihin, 500 Cannesiin ja 600 Monacoon.

Suomen ulkoministeriö neuvoo matkailijoita noudattamaan Pariisin ja Rivieran alueilla erityistä varovaisuutta syyskuussa antamassaan Ranskaa koskevassa matkustustiedotteessaan.

Asuntoja kaupaksi entiseen malliin

Nizzasta on tullut viime vuosina suosittu matkailukohteeksi myös suomalaisille. Lentoyhtiöt järjestävät sinne suoria lentoja ympäri vuoden. Lisäksi alueella asuu paljon suomalaisia myös vakituisemmin.

Nizzan seudulla asuntoja myyvän Habisol-yhtiön osakkaan Petteri Hengin mukaan terrorismista puhutaan tuttujen kesken, mutta eletään silti normaalia elämää.

– Kaduilla voi tulla sotilaita vastaan ja hypermarketeissa katsellaan laukkuja vähän tarkemmin, kuvailee Petteri Heng arkea Nizzassa.

Heng muistelee 1980-lukua, jolloin hän tuli alun perin Rivieralle. Silloin huoli oli paljon suurempi.

– Silloin elettiin Libyan sodan aikaa, ja autotkin piti työpaikalla parkkeerata keula lähtösuuntaan päin, jotta mahdollinen evakuointi sujuisi nopeasti, muistelee Petteri Heng.

Hengin mukaan asuntokauppa käy Rivieralla terrori-iskuista huolimatta ihan hyvin. Ja vaikea on hänen mukaansa sanoa, mikä olisi tilanne ilman terrorin pelkoa.

– Asiakkaiden kanssa on ollut asiasta puhetta, mutta mitään Nizza-pelkoa ei ole tullut selkeästi esille, miettii Heng.

Hengiä pelottavat paljon enemmän Italiaa vavisuttaneet maanjäristykset. Helpotusta Nizzan terroripelkoon toi se, että tekijä ei kuulunut mihinkään terroristijärjestöön.

Normaalia elämää terrorista huolimatta

Elämä Nizzassa jatkuu. Kaupunki haluaa, että suositut joukkotapahtumat, tämän päiväinen Nizza-Cannes -maraton sekä Nizzan kuuluisat, helmikuiset karnevaalit järjestetään.

Hyvät ravintolat täyttyvät edelleen turisteista ja paikallisista herkuttelijoista. Kukkaset tuoksuvat tunnetulla kukkaistorilla ja hajuvesien tuoksu leviää tunnettujen kosmetiikkaliikkeiden ovista. Nizzassa taistellaan lujasti terrorismia ja sen pelkoa vastaan.

Mutta joka päivä suuri joukko ihmisiä kipuaa keskuspuiston huvimajaan, katselee hiljaa pehmolelujen vuorta ja muistaa hirmutekojen uhreja.

0:26

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.