Mainos

Vuosi 2017 jää historiaan äärimmäisistä sääilmiöistä – "Etelä-Euroopassa mitattiin ihan järkyttäviä lämpötiloja"

1:42

Ilmastovuosi 2017 jää historiaan lukuisista äärimmäisistä sääilmiöistä. Hurrikaanikausi oli poikkeuksellisen voimakas, rajut metsäpalot riehuivat eri puolilla maailmaa ja hurja helleaalto koetteli Etelä-Eurooppaa. Rajut sääilmiöt sopivat hyvin ilmastonmuutosmalleihin: tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos voimistaa sään ääri-ilmiöitä.

Harvey, Irma ja Maria -hurrikaanit kylvivät loppukesästä tuhoa Yhdysvalloissa ja Karibialla. Hurrikaanikausi oli poikkeuksellisen voimakas.

– Ilmaston muuttuessa nimenomaan kaikkein voimakkaimmat hurrikaanit yleistyvät. Tämä on yhteensopivaa sen kanssa, mitä tiedetään ilmastonmuutoksesta, toteaa Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksonen.

Lucifer-helle, tulvia ja metsäpaloja

Rajuja metsäpaloja riehui muun muassa Kaliforniassa ja Etelä-Euroopassa. Afrikassa, Somaliassa ja Etiopiassa, kuivuus tuhosi satoja ja pahensi nälänhätää.

Etelä-Eurooppaa piinasi Luciferiksi ristitty helleaalto.

– Etelä-Euroopassa mitattiin ihan järkyttäviä lämpötiloja. Madridissa käytiin jopa 47 asteessa, joka on todella, todella lämmintä, kuvailee Laaksonen.

Rajuja tulvia koettiin esimerkiksi Intiassa, Nepalissa ja Perussa.

Jäätiköt sulivat ja arktinen merijää kutistui.

– 2017 talvella arktinen merijää oli pienempi pinta-alaltaan kuin koskaan ennen talvella, huomauttaa Laaksonen.

Ilmastoennusteet näyttävät toteutuvan

Rajut sääilmiöt sopivat pelottavan hyvin yhteen ilmastonmuutosmallien kanssa. Ilmastonmuutos aiheuttaa juuri tämänkaltaisia voimistuvia äärisäitä. Merkkejä paremmasta ei ole näkyvissä. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousi jälleen uuteen ennätykseen ja ilmastonmuutos etenee.

– Kyllä se näyttää siltä, että ilmasto jatkaa lämpenemistään ja silloin myös lämpenemiseen liittyvät ääri-ilmiöt pahenevat ja yleistyvät, ennakoi Laaksonen.

Yksi lämpimimmistä vuosista

Ilmastotilastoissa vuosi 2017 kirjataan historian toiseksi tai kolmanneksi lämpimimmäksi. Vuosi 2016 säilyttää ykkössijan kaikkien aikojen lämpimimpänä vuotena.

Tämä vuosi on kuitenkin siitä poikkeuksellinen, että kuumuudesta ei voi syyttää El Niño -ilmiötä.

– Tämä on kaikkien aikojen lämpimin niin sanottu neutraali vuosi, jolloin ei ole El Niño- tai La Niña -ilmiö vaikuttamassa. Se kertoo sitä, että ilmasto lämpenee ja aika voimakkaasti, sanoo Laaksonen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.